Σοφία Πουλοπούλου*: Η προστασία του περιβάλλοντος εθνική υπόθεση

0

Χθες εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πρωτεύουσας έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα ανταποκρινόμενοι στο παγκόσμιο κίνημα μαθητών Fridays For Future κι έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη.
Παρά τη σημαντική και συστηματική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, για την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και την προστασία του περιβάλλοντος, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Η παγκόσμια αυτή διαμαρτυρία, οφείλει να μας ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο και αποτελεί αναπόσπαστο κίνητρο της συνολικής ευθύνης, αλλά και της αδήριτης ανάγκης για διεθνή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να συνεργαστεί και να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά κυρίως να προβεί σε έναν σταθμισμένο, παγκόσμιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, διαφυλάττοντας πάνω απ´ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο της σημερινής γενιάς, όσο και των επερχόμενων γενεών, κληροδοτώντας τους έναν βιώσιμο και ομορφότερο πλανήτη.
Ο κοινός αυτός παγκόσμιος στόχος, δύναται να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας:

  • για αντικατάσταση της παλιάς τεχνολογίας με νέες, σύγχρονες καινοτόμες τεχνολογίες,
  • για εύρεση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς,
  • για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά φυσικά, και
  • στην προσπάθεια για την αλλαγή στη συμπεριφορά όλων μας και την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η παγκόσμια κοινότητα καλείται να βρει άμεσα τις κατάλληλες επιστημονικές προσεγγίσεις και λύσεις, με σεβασμό στις αρχές της ισότητας, σεβασμό στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στις υποδομές του κάθε κράτους που συμμετέχει στην κοινή αυτή προσπάθεια, ώστε το εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία.
Στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του  2010 στην Αθήνα, είχε επισημάνει και εντάξει στην πολιτική του ατζέντα, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης.
Στη «Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», που διοργανώθηκε στη χώρα μας, συζητήθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, καθώς και τα διακρατικά προγράμματα που μπορούσαν να υλοποιηθούν, προκειμένου να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές, μία Μεσόγειο αναλλοίωτη και προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην υπογραφή της Διακήρυξης για της «Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», συμμετείχαν, πέραν του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, πολλοί υπουργοί Ενέργειας από γειτονικές χώρες, όπως της Ισπανίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Αλβανίας, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε συνάντηση με τους ηγέτες της Μάλτας και της Παλαιστίνης.
Τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες να επαναληφθούν και σήμερα, ώστε να αξιολογηθεί η πρόοδός τους μέσα σε αυτή τη δεκαετία, και να συμβάλλουμε στην προστασία της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και Παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να φέρει άμεσα προς συζήτηση ένα πλήρες πρόγραμμα:

  • διαχείρισης των φυσικών πόρων της χώρας,
  • της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και
  • να προχωρήσει το θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, το οποίο λιμνάζει εδώ και χρόνια, με δική της τεράστια ευθύνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να εντάσσει στην πολιτική του ατζέντα ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μέσω του Σχεδίου Ελλάδα και είναι ανοιχτό, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, να συμμετέχει και να συμβάλει:

  • στην ανάπτυξη ενός εθνικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού και
  • στη συγκρότηση ενός εθνικού περιβαλλοντικού κινήματος, για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια  εκπαιδευτικός στη Σύρο και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 32 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.