Κρίση στον Περσικό: Ανησυχία για την διεθνή τιμή του πετρελαίου – Πιθανή αύξηση της βενζίνης στην Ελλάδα

0

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν ολοένα να μεγαλώνει.
Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες. Η ανησυχία μέσω αυτής της κρίσης, είναι πως αν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει ως και τα 75 δολάρια.
Μείωση στις ασιατικές αγορές, μετά την άνοδο ρεκόρ στο πετρέλαιο
Ωστόσο, στις ασιατικές αγορές, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (για την Ελλάδα), οι τιμές το πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με την χθεσινή ραγδαία άνοδο. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.
Εν τω μεταξύ, στην Σαουδική Αραβία επεσήμαναν πως υπάρχουν αποθέματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, μιας και το συγκεκριμένο διυλιστήριο, εξάγει περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με το Ριάντ, υπάρχουν αποθέματα 188 εκ. βαρελιών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν για 33 ημέρες, διάστημα στο οποίο ελπίζουν πως θα έχουν αποκατασταθεί η ζημιές. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί κανονικά η εξαγωγή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις που δεν επλήγησαν από τα drone.

Τα σενάρια της Goldman Sachs
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι τιμές ανά βαρέλι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 75 δολάρια, εφ’ όσον εντός τριών μηνών, δεν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η παραγωγή στο διυλιστήριο. Μάλιστα παρέθεσαν και τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις
  • Εφόσον η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.
  • Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς για 2 με 6 εβδομάδες αυτό θα ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι.
  • Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.

Φόβοι για αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα
Με την ραγδαία άνοδο του πετρελαίου, ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Σ.Α.Π.Ε.Κ.) Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι σε τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 15% (από μέσα Οκτωβρίου) στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 10% στην τιμή της; βενζίνης.

Share.

Comments are closed.