Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι Λαγός και Μίχος για την επίθεση στο «Συνεργείο» το 2013

0

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στον καθένα με αναστολή επιβλήθηκε στον ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό και τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο που κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» το 2013.
Το δικαστήριο επέβαλε, αντίστοιχα, ποινές φυλάκισης, συνολικά 11 μηνών στον καθένα, σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία , ενώ στον πέμπτο από τους κριθέντες ενόχους, με αναγνώριση ελαφρυντικού, επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών.
Το δικαστήριο νωρίτερα κήρυξε ενόχους τους επτά από τους εννέα κατηγορούμενους στην υπόθεση και απάλλαξε, λόγω παύσης της δίωξης, τους υπόλοιπους δύο. Απαλλακτική ήταν η απόφασή του για όλους τους κατηγορούμενους, όσον αφορά την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν.
Ως προς την αναγνώριση των ελαφρυντικών το δικαστήριο δέχθηκε μόνον για έναν κατηγορούμενο ελαφρυντική περίσταση, αρνούμενο και πάλι την πρόταση της Εισαγγελέως που ζήτησε να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορουμένους, αυτό του προτέρου σύννομου βίου, όπως εκφράζεται στο νέο ποινικό κώδικα. Κατά την εισαγγελέα η νέα διάταξη «απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος τον νόμο. Ακόμα κι αν είχαμε καταδίκη για ελαφρύ πλημμέλημα, θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης» .
Η επίθεση στο “Συνεργείο”
Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2013 φτάνουν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη (όπου πραγματοποιούνταν μαθήματα Αγγλικών σε ανήλικους) 50 μηχανάκια και κάνουν επίθεση. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το πόρισμα των εφετών ανακριτριών είναι και ο Γιάννης Λαγός, ο Νίκος Μίχος κι ένα βουλευτικό αυτοκίνητο. Εκτός από την καταστροφή του χώρου με σπασίματα, επίθεση δέχτηκε κι ο Παναγιώτης Δριμυλής, ο οποίος έφερε βαρύτατα τραύματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εφετών ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η επίθεση περιγράφεται ως εξής: «Περί ώρα 19.30 της 10/7/2013, στην Ηλιούπολη Αττικής συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μαρίνου Αντύπα 4Α, ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό. Ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα δίκυκλα μοτοποδήλατα και διέφυγαν με κατεύθυνση την Αργυρούπολη Αττικής».

Share.

Comments are closed.