Είπαν και έγραψαν καλλιτέχνες και πολιτικοί για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

0

Ήταν από αυτές τις ειδήσεις που κανείς δεν θέλει να πιστέψει. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή ανακοπή.
Ήταν ένας καλλιτέχνης που αφουγκραζόταν την εποχή του, ανοιχτός σε συνεργασίες, αγαπητός στους συναδέλφους του, ένας τραγουδοποιός που αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο, τραγούδια αγαπημένα, κλασικά.
Καλλιτέχνες, πολιτικοί και φίλοι του μεγάλου τραγουδοποιού, μαζί με τους χιλιάδες θαυμαστές του και λάτρεις της μουσικής του, συγκλονισμένοι από την ξαφνική απώλεια, μίλησαν και έγραψαν δημόσια «δυο λόγια» για τον αγαπημένο τους Λαυρέντη.

Τα συγκινητικά λόγια του Νίκου Πορτοκάλογλου στο «τελευταίο αντίο» στον Λαυρέντη
«Χθες το βράδυ, αντί να τραγουδάμε στο Ηρώδειο έπρεπε να καθίσω να γράψω αυτό τον αποχαιρετιστήριο λόγο. Μπήκες την πρώτη ημέρα θυμάμαι στο στούντιο φουριόζος, αλλά μετά έσκασες ένα μεγάλο χαμόγελο και κατάλαβα ότι έχω να κάνω με έναν χρυσό άνθρωπο.
Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη σκηνή ήταν σαν να είμαστε μαζί για χρόνια. «40 χρόνια κοινής πορείας και μόλις πέρσι συνεργαστήκαμε. Άργησα πολύ να αποκτήσω αυτόν τον φίλο και τελικά τον έχασα γρήγορα. Μόλις ανεβήκαμε στη σκηνή τα τραγούδια μας ζευγάρωσαν αμέσως. Χτες το βράδυ αντί να τραγουδάμε στο Ηρώδειο έπρεπε να καθίσω να γράψω αυτό τον αποχαιρετιστήριο λόγο..
Ο τίτλος μας είναι  «40 χρόνια επιτυχία». Είχες το χάρισμα της επικοινωνίας με τον κόσμο. Ο Λαυρέντης , ο μελωδός μου, έλεγα. Σαν κεραυνός έπεσε στα κεφάλια μας το τραγικό νέο και θρηνούμε όλοι τον δικό μας άνθρωπο. Μοιραστήκαμε τα πάντα σαν αδέλφια. Μου μιλούσε για τις μεγάλες του αγάπες, τη σύντροφο του Ελένη, την κόρη του Κλάρα, τον αδελφό του και τους φίλους του.
Η τελευταία μας συναυλία ήταν την Παρασκευή και μου είπε: Τι άλλο θέλουμε, Νικολάκη μου, δεν μας βαρέθηκε τόσα χρόνια ο κόσμος και έρχονται κι ακούν τα τραγουδάκια μας.
Έφυγε χαρούμενος. Καλό σου ταξίδι, φίλε μου
», είπε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, αποχαιρετώντας τον «αδελφό» και «μελωδό» του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είχε ανεβάσει στο Instagram τους στίχους του τραγουδιού «Ψέματα», ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την τελευταία συναυλία που έδωσαν λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί στον Βόλο.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ψέματα, ψέματα, πες μου πως ειναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο Ψέματα, ψέματα, πες μου πως ειναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα…

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Portokaloglou (@nikosportokaloglou) στις

«Θα μου λείψεις. Σαγαπάω Λάρι», είπε συγκινημένος ο Διονύσης Τσακνής για τον αγαπημένο του φίλο και καλλιτέχνη.

«Λαυρέντη μου, πολυαγαπημένε, να έχεις καλό ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων. Δώσε μια αγκαλιά κι από μένα σε όλα τα φιλαράκια που σε περιμένουν. Καλή αντάμωση, ρε! Βασίλης», έγραψε στο Facebook ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποχαιρετώντας τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί δισκογραφικά, είχαν μοιραστεί τη σκηνή και το χειροκρότημα σε αρκετές συναυλίες.

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τον χαρακτήρισε ως τον «πιο σημαντικό τραγουδοποιό της γενιάς του», αναφέροντας συγκινημένη πως ήταν μία «όμορφη ψυχή» που θα συνεχίσει να ζει «μέσα από τα τραγούδια του».

«Με Διδυμότειχο μπλουζ σε αποχαιρετάμε σήμερα. Α ρε Λαυρέντη..» έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Τον Λαυρέντη αποχαιρέτησαν αρκετοί άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό του χώρο, όπως ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Γιάννης Κότσιρας, με λιτές αναφορές από τις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maraveyas (@maraveyas) στις

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για τον θάνατο του καλλιτέχνη.
«Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το “Διδυμότειχο Μπλουζ” μέχρι το “Νότο” συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter.

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης, από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς, αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον Πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» έγραψε η Φώφη Γεννηματά.

«Ένας ακόμη σπουδαίος μουσικός δημιουργός έφυγε ξαφνικά από την ζωή, αφήνοντάς μας για συντροφιά τον πλούτο της δημιουργίας του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, προσθέτοντας τα εξής:
«Όπως όλα αυτά τα χρόνια, από το ξεκίνημά του στη “Συντροφιά” μέχρι τη στιγμή που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, μας συντρόφευε με τη μουσική και τα τραγούδια του, θα συνεχίζει να μας συντροφεύει στις μικρές και μεγάλες στιγμές μας».
«Εγγονός του εκτελεσμένου, τον Απρίλιο του 1948, Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έδινε δυναμικό “παρών” και στο κίνημα, με όπλο του τη μουσική του, ρίχνοντας “κόκκινο στη νύχτα”. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκλογικές μάχες που έδινε το Κόμμα, με δηλώσεις στήριξης, αλλά και τη συμμετοχή του δυναμικά και ενεργά, όπως το 2006 που εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας, με το συνδυασμό του ΚΚΕ “Συμπαράταξη για την Αθήνα”» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του κόμματος, η οποία καταλήγει ως εξής: «Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Ένας μεγάλος τραγουδοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν είναι πια κοντά μας. Τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα» έγραψε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας.

Share.

Comments are closed.