Σοφία Πουλοπούλου*: Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, διαχρονική αξία έμπνευσης, προσφοράς και ενότητας των πρωτοποριακών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας

0

Μετράμε ήδη 45 χρόνια από την Ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Μια ημερομηνία ορόσημο που άλλαξε ριζικά τη ζωή του εργάτη, του αγρότη, του φοιτητή, του καταπιεσμένου υπαλλήλου, του μαθητή, της γυναίκας, του λαού στην Ελλάδα.
Ένα κίνημα σοσιαλιστικό, βγαλμένο απ´ τον λαό για τον λαό, που έδωσε αγώνες για την πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων και της «σκλαβιάς», για μια κοινωνία σοσιαλιστική, για την λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, υπογράφοντας την διακήρυξη όπως την διατύπωσε ο ηγέτης και οραματιστής του, Ανδρέας Γ Παπανδρέου, στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας την πορεία της χώρας και του λαού μας.
Πορευόμενοι με αρχές, αξίες κι έργο, άφησε μια λαμπρή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
45 χρόνια μετά, ξεχνώντας ορισμένοι τις αρχές και τις αξίες αυτές, απομακρυνόμενοι συνεχώς από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, όπως αυτήν τη χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε ακυβέρνητη, υποδουλωμένη, με μια βαριά νεοφιλελεύθερη πολιτική αυστηρής λιτότητας, απ´ την οποία δεν φαίνεται να βγαίνουμε γρήγορα. Την κρίση πλήρωσε ξανά ο λαός.
Ο εργάτης, ο αγρότης, ο μισθωτός, ο μαθητής, ο συνταξιούχος.
Την κρίση αυτή, παρά την βαριά φορολογία και την βαριά πολιτική της λιτότητας τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εξακολουθεί να πληρώνει και σήμερα, 10 χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός.
Η χώρα χρήζει αλλαγής πολιτικής πλεύσης.
Ο χώρος μας χρήζει ριζικής και ουσιαστικής αναγέννησης και επαναπροσανατολισμού, πιστοί στα ιδανικά, στις αρχές και τις αξίες στις οποίες πιστέψαμε και τότε, για την αλλαγή που χρειαζόταν και χρειάζεται ξανά η χώρα.

  • Για να βρει την έξοδο ξανά απ´ τη συντήρηση του διπόλου της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  • Για να κερδίσει μέσα, από πυρωμένους ξανά, αγώνες, την χαμένη της σοσιαλιστική της ταυτότητα, μιας ισχυρά ενωμένης και αδελφωμένης σοσιαλιστικής κοινωνίας, για μια Ελλάδα ελεύθερη και σοσιαλιστική.

Όλοι μαζί πάμε μπροστά, ενάντια σε όποιον σταθεί εμπόδιο στους αγώνες μας για την ανασύσταση του χώρου μας και την Νέα Σοσιαλιστική Ελλάδα.
Κανείς δεν μπορεί – και δεν του επιτρέπεται – να καπηλεύεται την ιστορία και την παρακαταθήκη του Αντρέα και της 3ης του Σεπτέμβρη, όσο υπάρχει ο original και μοναδικός εκφραστής του, το ΠΑΣΟΚ, να τις πρεσβεύει και να τις υπηρετεί.

Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια  εκπαιδευτικός στη Σύρο και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 31 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.