Δημήτρης Κουρουβακάλης: Φούμαρα υποκρισίας

0

Με αφορμή την τιμωρία εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Γεννηματάς που «συνελήφθει» να καπνίζει… καθώς και δημοσιευμάτων του τύπου που αναφέρουν καταγγελίες πολιτών που «τσάκωσαν» εργαζόμενους να καπνίζουν σε δημόσια νοσοκομεία, ενημερώνω ότι δυστυχώς πιθανόν να υπάρξουν αντίστοιχες καταγγελίες και στο δικό μας Νοσοκομείο.
Καλώς ήρθαμε στο κυνήγι μαγισσών…
Ωστόσο η υποκρισία περισσεύει. Αφού ενδιαφέρεται η κυβέρνηση τόσο για την υγεία μας γιατί δεν απαγορεύει την παραγωγή, την εμπορία και τη χρήση του καπνού παντού (σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους); Αφού βλάπτει σοβαρά την υγεία, και δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης. Αυτή θα είναι πράγματι μια επανάσταση. Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι αγρότες που καλλιεργούν καπνό γιατί θα χάσουν το βιος τους. Προέχει όμως η υγεία ή όχι;

Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι έμποροι που μεταφέρουν τον καπνό από το χωράφι στο εργοστάσιο γιατί θα βρεθούν στην ανεργία. Προέχει η υγεία ή όχι; Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι επιχειρηματίες γιατί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους. Προέχει η υγεία ή όχι; Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο γιατί θα απολυθούν. Προέχει η υγεία ή όχι; Φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό γιατί τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα ισχυρά. (Ποιος τα βάζει με παγκόσμιους κολοσσούς του καπνού…) Αυτά είναι τα υποκριτικά φούμαρα της κυβέρνησης, γιατί αν πράγματι επιθυμεί να λειτουργήσει σε ένα δίκαιο κοινωνικό πλαίσιο χωρίς ακρότητες θα πρέπει να επιδιώξει την δημιουργία επίσημων καπνικών μαγαζιών και αντικανονικών κατά δήλωσή τους, και σε καμιά περίπτωση μεικτών. Τώρα αν δούμε ρεαλιστικά την καθημερινότητα, αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να αντέξει άκαπνος σε οκτάωρη βάρδια ένας εργαζόμενος; Θα τον γυρίσουμε στην εποχή του καπνίσματος στην τουαλέτα; Ας σοβαρευτούμε κι ας αφήσουμε στην άκρη της υπερβολές. 
Προφανώς και πρέπει να αλλάξει η τωρινή απαράδεκτη εθιμική νοοτροπία.
Αποτελεσματική λύση αποτελεί δημιουργία καπνικών κλωβών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τύπου αεροδρομίου. Έτσι εκσυγχρονιζόμαστε δεχόμενοι το δικαίωμα του καθενός είτε είναι καπνιστής είτε όχι!
Δυστυχώς όμως προέχει κάποιοι να πουλάνε φούμαρα και να φουμάρουν στη ζούλα χαρμάνια υποκρισίας.
ΥΓ… προσωπικά το έχω κόψει εδώ και αρκετούς μήνες, και είμαι ΚΑΛΑ

* Ο Δημήτρης Κουρουβακάλης είναι μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ

Δείτε τα 3 προηγούμενα άρθρα του Δημήτρη Κουρουβακάλη

Share.

Comments are closed.