Δημήτρης  Κουρουβακάλης*:  (Ν) τροπολογία Βρούτση

0

Με το καλημέρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιώντας της διαχρονικές εισηγήσεις του ΣΕΒ (Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων) ψήφισε με (ν)τροπολογία στη Βουλή, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, την κατάργηση προστατευτικών, για τους εργαζόμενους, διατάξεων.
Συγκεκριμένα κατάργησε τη διάταξη του Ν4611/2019 με την οποία η εργοδοσία ήταν υποχρεωμένη να επικαλείται κάποιον «βάσιμο» λόγο για να αιτιολογεί τις απολύσεις εργαζομένων, καθώς και τη διάταξη του Ν4554/2018 η οποία προέβλεπε την «ευθύνη εργοδότη και εργολάβου» έναντι των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ανέστειλε, στην ουσία κατάργησε, τις προθεσμίες των αξιώσεων του εργαζομένου σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η ψήφιση των παραπάνω τροπολογιών, δείχνει και την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα. Οφθαλμοφανές είναι ότι απώτερος στόχος είναι να χειραγωγήσουν, να τρομοκρατήσουν και να καθυποτάξουν τους εργαζόμενους από τις εργασιακές τους διεκδικήσεις.
Επίσης εδώ πρέπει να επισημάνω ότι από την συγκεκριμένη (ν)τροπολογία αρχικά επηρεάζονται αρνητικά εργαζόμενοι και στους δικούς μας εργασιακούς χώρους -βλέπε συνεργεία- αλλά ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων σε όλους τους εργαζόμενους είτε ιδιωτικού είτε δημόσιου τομέα. 
Κατόπιν αυτής της επιλογής κατεύθυνσης από μέρους της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο να υπάρξουν από μέρους μας αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς δίνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να βιώσουν έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Δημήτρης  Κουρουβακάλης είναι μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ

Δείτε τα προηγούμενα άρθρα του Δημήτρη Κουρουβακάλη

Share.

Comments are closed.