Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια – Oι φλόγες στα πρώτα σπίτια – Εκκενώθηκαν  οικισμοί – Νέα φωτιά στην Ιστιαία

0

Δραματική παραμένει στην Εύβοια λόγω της φωτιάς, με τις φλόγες να φτάνουν σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, που είχε εκκενωθεί νωρίτερα μαζί με το χωριό Κοντοδεσπότι, έπειτα από εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ λίγο αργότερα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους και ο οικισμός Σταυρός.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονίζει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν. Συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η εκκένωση των χωριών
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής η εκκένωση έγινε με λεωφορεία που βρίσκονται στην περιοχή και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στα Ψαχνά, στην παραλία.

Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.
Στην περιοχή βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής: Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη
Ζημιές
έχουν προκληθεί σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη στην Εύβοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής και τώρα, 05:30 το απόγευμα, οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό το μέγεθος των ζημιών καθώς προέχει πρώτα η φωτιά τα τεθεί υπό έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος τόνισε ότι: «προέχει η απομάκρυνση των πολιτών και θα δοθεί μεγάλη μάχη για να μην περάσει σε κατοικημένες περιοχές και κινδυνέψουν άνθρωποι».

Νέα φωτιά αυτή τη φορά στη βόρεια Εύβοια
Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Καστανιώτισσα Ιστιαίας στην Εύβοια. Στο σημείο βρίσκονται 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου πεζετέλ.
Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, δεν απειλείται η κοινότητα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Κρήτη όπου βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές και στις 18:30 θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει στη Μακρυμάλλη Ψαχνών.

Share.

Comments are closed.