Οι πέντε υποψήφιοι αντικαταστάτες της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

0

Είχαν περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, μα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να το τηρήσουν, με κίνδυνο να τροφοδοτήσουν τις φιλοδοξίες των αναδυόμενων χωρών που διεκδικούν εδώ και χρόνια τη θέση αυτή.
«Σε αυτή τη φάση, παρόλο που κάποιοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερη στήριξη από άλλους, δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σε ένα όνομα», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
Πάντως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 7 (G7) στο Σαντιγί της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ επιφορτίστηκε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να ηγηθεί των συζητήσεων προκειμένου να οριστεί πριν από τα τέλη Ιουλίου ο διάδοχος της Λαγκάρντ, η οποία το φθινόπωρο θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ποιοι είναι οι πέντε είναι οι βασικοί υποψήφιοι για το ΔΝΤ
Δύο από χώρες του Νότου
, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο και ο Πορτογάλος ομόλογός της και πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δύο από χώρες του Βορρά, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν, καθώς και μια υποψήφια από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι σήμερα το Νο2 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επικρατέστερη για το ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα
Μπροστά σε αυτή την αντιπαράθεση Βορρά-Νότου, η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα είναι «αυτή που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή την περισσότερη στήριξη», αλλά σύντομα θα γίνει 66 ετών και θα ξεπεράσει έτσι το όριο ηλικίας που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι υποψήφιοι από τις αναδυόμενες χώρες
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αναδυόμενες χώρες θα μπορούσαν να ρίξουν στη μάχη τον επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS),τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, ή ακόμα και τον διάδοχό του Λεσέτσια Κχανιάχο, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής.

Share.

Comments are closed.