Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο γραφικό Πόρτο [Φωτο]

0

Το Πόρτο (αναφερόμενο και Οπόρτο) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, μετά την πρωτεύουσα Λισσαβώνα ,ε πληθυσμό 214.349 κατοίκους. Τοποθετημένη κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Ντόουρο (Douro), στα βόρεια της χώρας, είναι ένα από τα παλαιότερα Ευρωπαϊκά κέντρα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996.
Το κρασί Βίνιο ντο Πόρτο (Vinho do Porto, κρασί του Πόρτο) οφείλει το όνομά του στην πόλη του Πόρτο. Είναι μια από τις βιομηχανοποιημένες περιοχές στην Πορτογαλία.
Σπουδαίο εμπορικό λιμάνι με ιστορία αιώνων, το Πόρτο έχει να επιδείξει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Από το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο με τις μπαρόκ εκκλησίες και τα νεοκλασικά αρχοντικά έως την πολύχρωμη παλιά συνοικία της Ribeira-Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ- δίπλα στο ποτάμι και τα μοντέρνα παγκόσμιας κλάσης μουσεία του, είναι μια πόλη που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και τις αισθήσεις. 
Χαλαρώσαμε σε κάποιο από τα café της προκυμαίας και απολαύσαμε μια κρουαζιέρα στο Douro περνώντας κλατω από τις έξι γέφυρες και φτάσαμε μέχρι και τα νερά του Ατλαντικού

Στους δρόμους των azulejos
Ίσως τίποτε άλλο δεν φωνάζει περισσότερο «Πορτογαλία» από τα αζουλέχος (azulejos). Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πως αυτά τα διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια αποτελούν εδώ ένα είδος street art, στολίζοντας δρόμους, τοίχους κτιρίων και κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του Πόρτο.

Τα μοτίβα που θα δείτε να κυκλοφορούν γύρω σας είναι πολλά και διαφορετικά, συνθέτοντας το πιο ιδιαίτερο φόντο. Πολλά αναπαριστούν σκηνές της καθημερινότητας ή μάχες, ενώ άλλα φέρουν αφηρημένα σχέδια που επαναλαμβάνονται, συνθέτοντας ένα ομοιόμορφο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στα περισσότερα από αυτά θα δείτε πως κυριαρχεί ο συνδυασμός του μπλε-γαλάζιου με το λευκό, με τρίτο χρώμα στην παλέτα τους το κίτρινο.

Πόρτο: Τι να δείτε εκεί
Γέφυρα Dom Luis Ι: Αψιδωτή μεταλλική γέφυρα, ενώνει από το 1886 τις δύο όχθες του Ντούρο και αποτελεί την πιο γνώριμη εικόνα του Πόρτο. Διαθέτει δύο επίπεδα: το κάτω για τα αυτοκίνητα και το επάνω για τους πεζούς και το μετρό, με μαγευτική θέα τόσο στο ποτάμι όσο και στην πόλη. 
Palacio da Bolsa 
Το Παλάτι του Χρηματιστηρίου
Majestic Cafe: Το απόλυτο αρτιστίκ στέκι για καφέ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης το οποίο εμείς ήμασταν άτυχοι γιατί ήταν κλειστό και δεν το απολαύσαμε.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Βρίσκεται στη λεωφόρο Boavista και προσελκύει κάθε χρόνο τους φίλους της αρχιτεκτονικής. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσετε το τους μοντέρνους κήπους Serralves με τα αγάλματα και την αρ ντεκό ροζ έπαυλη Casa de Serralves, στην οποία φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις
Καθεδρικός Ναός του Πόρτο:  Ναός ρωμαϊκού ρυθμού με γοτθικές και μπαρόκ αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κι εντυπωσιακή πρόσοψη, που ολοκληρώθηκε το 13ο αιώνα. Στο υψηλότερο σημείο του ιστορικού κέντρου, φαντάζει ακόμη πιο επιβλητικός το βράδυ που φωταγωγείται. Δείτε τη θέα της πόλης και του Ντούρο από τον περίβολο.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από το Πόρτο

Share.

Comments are closed.