New York Times: Αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν ζητούν από τις ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι

0

Μπορεί μεν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, όμως η καχυποψία τους προς την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, και της επιθετικής πολιτικής της έναντι της Τεχεράνης, τις ωθούν να μετρούν τα λόγια τους και να απευθύνουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γράφουν οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι έχοντας υπόψη τους τις αμερικανικές υπερβολές και την παραπληροφόρηση εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών τις παραμονές του πολέμου στο Ιράκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν απτές αποδείξεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι δεν διάκεινται φιλικά προς την ιρανική κυβέρνηση και τις πολιτικές της στη Μέση Ανατολή, όμως ανησυχούν από την άσκηση ασφυκτικής πίεσης στο Ιράν από τους Αμερικανούς. Πολλοί θεωρούν ότι η πίεση αυτή το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ωθεί σκληροπυρηνικούς κύκλους του Ιράν να απαντήσουν με προσεκτικά σχεδιασμένες επιθέσεις, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα. Η Γερμανία θέλει την διεξαγωγή προσεκτικής έρευνας για τις επιθέσεις και επιμένει στην αποφυγή της κλιμάκωσης.
Οι Ευρωπαίοι –με πιθανή εξαίρεση τη Βρετανία– διστάζουν να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου και δεν θέλουν να δώσουν στην Ουάσιγκτον την πρόφαση για πόλεμο.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων έχει δυσαρεστήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό που δεν επιθυμούν καθόλου οι Ευρωπαίοι να παραβιάσει το Ιράν τους όρους της συμφωνίας, οπότε θα υποχρεωθούν να επιβάλουν δικές τους κυρώσεις. Πολλοί ανησυχούν ότι η Τεχεράνη θα ερμηνεύσει με λάθος τρόπο την εκπεφρασμένη απροθυμία του Tραμπ να προχωρήσει σε πόλεμο, τονίζουν οι NYT.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Steven Erlanger άπό τις Βρυξξέλλες, της αμερικάνικης εφημερίδας New York Timesμε θέμα «Distrusting Both Iran and U.S., Europe Urges ‘Maximum Restraint’» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.