Νότης Μαυρουδής*: Θα γίνει της που…(μπιιιιιιιπ) ή «Θα γίνει τής πουτάνας»

0

Εδώ τώρα, με αυτό το κείμενό μου, νομιμοποιούμαι να γράφω λέξεις που δεν χρησιμοποιώ για λόγους στοιχειώδους αισθητικής και τις αποστρέφομαι συστηματικά, αλλά επίτηδες αυτή τη φορά αφήνω να παρασυρθώ από τον υψηλό, ευγενή και αξιοπρεπή λόγο τού αξιότιμου Κου δήμαρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος χρησιμοποίησε παρουσία του υπερήφανου λαού τού Βόλου, την φράση του σημερινού μου τίτλου!
Δείτε και ακούστε: https://www.ethnos.gr/politiki/41115_panigyriki-epaneklogi-mpeoy-ston-bolo-tha-ginei-tis-poyt-dilose-vid
Σήμερα, επόμενη μέρα των εκλογών της 26ης Μαΐου, με τα απίστευτα ποσοστά σε κάποιους, απίστευτου λαϊκισμού, υποψηφίους, καθώς και σε σχηματισμούς ακροδεξιούς μικρών συνδυασμών, ο εν λόγω δήμαρχος, που είναι και… star στο χώρο της νυχτερινής και ποδοσφαιρικής μπίζνας, κερδίζει για δεύτερη φορά τον δήμο και μάλιστα με ισχυρή δύναμη· δηλαδή να τον ακολουθούν μεγάλες μάζες και με λαϊκό ρεύμα αναμφισβήτητο.
Σκέφτομαι λοιπόν πως ένας τέτοιος δημοτικός Άρχοντας (το άλφα με κεφαλαίο), για να ξεστομίζει τέτοιες εκφράσεις δημόσια, σημαίνει πως και εμείς οι ταπεινότεροι, μπορούμε (εν δυνάμει) να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις τις οποίες θεωρούσαμε και… κακές, υποτιμητικές, απαγορευτικές, απρεπείς, του υποκόσμου, του πεταματού, πρόστυχες και ό,τι άλλο θέλετε…
Ο «μεγάλος» τα λέει έξω από τα δόντια, δόντια που έτσι και αποφασίσει να σε δαγκώσει, την πάτησες… Ευτυχώς, δεν υπάρχει λογοκρισία στον δημόσιο λόγο κι έτσι έχουμε το προνόμιο της ελεύθερης έκφρασης ως λαός, ως κοινωνία, ακόμα και ως δημοτική Αρχή. Τείνω να ανακράξω πως: «Ο Λαός ε ν ί κ η σ ε»!
Αθροίζοντας όλα αυτά, συνάγω πως οι λέξεις και ό,τι σηματοδοτούν αυτές, δεν φταίνε σε τίποτα απ’ όλα αυτά που τους αποδίδουν οι… διανοητές και οι κουλτουριάρηδες. Έξω απ’ τα δόντια λοιπόν. Οι λέξεις να πέφτουν σαν διαμάντια στην άμμο! Αυτό το τελευταίο δεν θυμάμαι αν το έχω ακούσει ή διαβάσει· ίσως να είναι και δική μου φράση, προσπαθώντας να προβάλλω την αναγκαιότητα της περισσότερης… ελευθερίας του λόγου. Ο «λαός» του ευγενέστατου Κου Μπέου, μόλις άκουσε «θα γίνει της πουτάνας» ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, προς πείσμα όλων εμάς των οπισθοδρομικών της γλωσσικής προστασίας, οι οποίοι το είδαμε να διαδίδεται στο διαδίκτυο, να γίνεται viral και ανατριχιάσαμε από τον λεκτικό ξεπεσμό… Δεν χρειάζονται τα μπιιιιιιιπ και οι ντροπές.
Ο δήμαρχος είναι πρωτοπόρος! Πάει τέλειωσε. Μπορούμε να είμαστε πιο θαρραλέοι και να παραδεχτούμε πως οι χθεσινές εκλογές καταγράφηκαν με αυτή την φρασούλα του δημάρχου. Το «θα γίνει» μπορεί να έχει και παρατατικό, «έγινε». Υπάρχει λοιπόν η φράση-απάντηση στο ερώτημα περί εκλογών: «Τι έγινε;» «Της πουτάνας», και αυτό το δανείζομαι -επαναλαμβάνω-από τον δήμαρχο.
Όμως δεν θα συμμεριστώ τον… σοφό ελληνικό λαό του Βόλου. Δεν θα χειροκροτούσα σε αυτή την υπόσχεση του δημάρχου, ο οποίος υποθέτω πως ήθελε να πει πως θα αναλάβει και άλλες δράσεις στην πόλη ώστε να εντυπωσιαστεί ο κόσμος. Ε, εκείνη τη στιγμή, πάνω στον ενθουσιασμό και την μέθη της απόλυτης εξουσίας που του έδωσε ο λαός, ίσως να έχασε τις λέξεις,  να ένιωσε τρυφερά και συγκινητικά, γι αυτό είπε: «θα γίνει της πουτάνας» και δεν χρειάζεται σε τέτοια κατάσταση ενθουσιασμού να του βάλει κανείς στη γλώσσα καυτερή πιπεριά…
Λέξεις είναι αυτές, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και ενίοτε τις χρησιμοποιούν κατά περίπτωση ακόμα και οι καλλίτερες οικογένειες. Αν κανείς πάρει ως δεδομένο τις ευρωπαϊκές εκλογές και τα έως τώρα αποτελέσματα, με την ανησυχητική άνοδο της δεξιάς και ακροδεξιάς σε όλη σχεδόν την Ήπειρο των ονείρων και των προσδοκιών μας, εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τη φράση του δημάρχου, που είναι εξαιρετικά κοινότοπη και σχεδόν… φιλική σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τι να σας πω αναγνώστες μου· μαζί με τον ευγενέστατο gentlemen Κο Μπέο, παρασύρθηκα στις βωμολοχίες τις οποίες και δεν μπορώ να… οικειοποιηθώ λόγω καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας.
Σας υπόσχομαι πως στο επόμενο Σχολιάκι μου θα επανέλθω στην κανονικότητα τη δική μου· όχι του απρόσεκτου-αθυρόστομου δημάρχου
(ΥΓ. Αναγνώστες μου, νομίζω επίσης πως με αυτό το Σχολιάκι, «κατέγραψα» έναν… παραπλανητικό απολογισμό των χθεσινών αποτελεσμάτων.)

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα προηγούμενα 117 άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.