Εκλογές 2019: Ο «χρυσός οδηγός» του ψηφοφόρου

0

Λίγες ώρες πριν από τις αυριανές διπλές εκλογές κατά τις οποίες  οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να συρρεύσουν στις κάλπες και να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου.

Τι πρέπει να κάνει ο ψηφοφόρος
Το πρωταρχικό σημείο της διαδικασίας αφορά στον εντοπισμό της εκλογικής περιφέρειας και του εκλογικού κέντρου όπου ψηφίζει ο κάθε πολίτης.
Γι’ αυτό και πολλά άλλα, μπορείς να ενημερωθείς μπαίνοντας ΕΔΩ.

Για τι και τι ψηφίζουμε αύριο
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

  • Ευρωεκλογές
  • Περιφερειακές Εκλογές
  • Δημοτικές Εκλογές
  • Κοινοτικές Εκλογές

Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες -Μπορώ να μη ψηφίσω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου, ημέρα διενέργειας των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και έκτοτε δεν θα γίνεται δεκτή καμία ψήφος.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Τι έγγραφα χρειάζονται -Μπορώ να ψηφίσω χωρίς ταυτότητα;
Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:

  • Αστυνομική ταυτότητα ή
  • Διαβατήριο ή
  • Άδεια οδήγησης ή
  • Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές

Να σημειωθεί ότι αποδεκτή στη διαδικασία των εκλογών γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα και πως στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Τα τμήματα
Οι ψηφοφόροι των οποίων οι Δήμοι διαθέτουν τοπικές κοινότητες ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β), σε διαφορετική περίπτωση ισχύει ότι και παλιά.
Λόγω του γεγονότος ότι στους περισσότερους δήμους έχουν διπλασιαστεί τα εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι πρέπει να ελέγξουν εκ των προτέρων για το που ψηφίζουν γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην ψηφίζουν εκεί που ψήφιζαν και στο παρελθόν,

Πόσους σταυρούς βάζω σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές

Τι ισχύει για τις Ευρωεκλογές
Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή βάζοντας μέχρι τέσσερις (4) + σταυρούς – όχι ✔ (τικ) – στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Περιφερειακές Εκλογές:

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

  1. Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια:έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  2. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
    • Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
    • Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

και

έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

  1. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
  2. Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/  Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι  κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.
Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την  χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες  ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω,  3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Share.

Comments are closed.