Γιάννης Μαγκριώτης*: Δυστυχώς, το διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τα ποσοστά των κομμάτων και όχι η χώρα και η ΕΕ.

0

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και τα δύο κυρίαρχα κόμματα, δεν βρήκαν να πουν μια σκέψη, για την επόμενη ημέρα της ΕΕ.
Σπατάλησαν πολιτικό χρόνο και χρήματα για να ανακαλύψουν τα πιο ανόητα επιχειρήματα, το ένα εναντίον του άλλου, να κάνουν δίκη προθέσεων και να επιχειρούν συνεχώς το ένα να διαστρεβλώνει τις θέσεις του άλλου.
Τρόμαξαν και τα ίδια, όταν στην τελευταία λασπολομαχία στην Βουλή ξεπέρασαν σε ύβρεις και κατινισμό, κάθε προηγούμενη παράστασή τους.
Στο τέλος, η μεν κυβέρνηση ξεπέρασε σε μαυρουγιαλουρισμό και την ομώνυμη κλασική ταινία του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, η δε αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να διαλυθεί, πριν φθάσει στις εκλογές, και αιτία είναι η απόπειρα του αρχηγού της να πει και δύο λόγια για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
Αυτό τελικά πού έμεινε, από όλη την προεκλογική αντιπαράθεση, είναι η διαφορά των εκλογικών επιδόσεών τους και οι πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
Τώρα σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, αν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από 4 μονάδες, ή πάνω από 7.
Στην πρώτη περίπτωση γιατί θα πιστέψει ότι μπορεί να τις κερδίσει, ή το αποτέλεσμα να μην επιτρέψει να σχηματιστεί κυβέρνηση και να επαναληφθούν οι εκλογές με την απλή αναλογική, και στην δεύτερη να προλάβει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, αλλά και στην τρίτη, δηλαδή να υπάρξει μια διαφορά μεταξύ 4 και 7 μονάδων και να έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί την ένταση της πόλωσης και το βάθος του διχασμού που θα ακολουθήσει.
Φοβάμαι, πως ακόμη και η πιο σκληρή περίοδος της μεταπολίτευσης, από το 2010 μέχρι την Κυριακή των εκλογών, θα μοιάζει με όαση σταθερότητας και πολιτικής υπευθυνότητας.
Την πορεία της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και την θέση της στην πιο δύσκολη περίοδο της ΕΕ και στην πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ούτε που μπορούμε να την φανταστούμε.
Η ενίσχυση στις εκλογές των μετριοπαθών κομμάτων, των κομμάτων της λογικής, και ειδικά του Κινήματος Αλλαγής, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να αποφύγουμε τα απόλυτα αδιέξοδα.
Για την ικανή συνθήκη, θα μιλήσουμε την Δευτέρα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 84 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.