Νίκος Αλιβιζάτος: Ο Τσίπρα απέκρυψε τις διακοπές στο κότερο γιατί απέβλεπε στην παραπλάνηση των πολιτών

0

Λίγους μήνες μετά τη γνωστή δήλωσή του ότι ο Αλέξης Τσίπρα «πιάνει πουλιά στον αέρα», δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος τα γυρίζει και με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, απαντά στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίσει τις φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν από τις χλιδάτες διακοπές του σε κότερο προσβολή και «παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής, με υποκλαπείσες φωτογραφίες».
Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο καθηγητής Αλιβιζάτος, «η αποκάλυψη αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο επιτρεπόταν, αλλά και επιβαλλόταν για την ειλικρίνεια του δημόσιου διαλόγου. Και θα ήταν αδιανόητο η προβολή του περιστατικού αυτού να χαρακτηρισθεί “χτύπημα κάτω από τη μέση” σε οποιαδήποτε συνταγματικά ώριμη χώρα».
Όπως γράφει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «η αποκάλυψη του περυσινού θαλάσσιου περιπάτου του πρωθυπουργού ήταν νομικά θεμιτή». Και αυτό γιατί το δικαστήριο έχει δεχθεί ότι είναι δικαίωμα των ΜΜΕ να αποκαλύπτουν, ακόμη και με παράνομη λήψη, τη ζωντανή εικόνα των πολιτικών προσώπων, που επιδεικνύουν συμπεριφορά αντίθετη από την αληθινή, όπως επί λέξει έκρινε, «ως προς την εικόνα που εκείνα προβάλλουν για τον εαυτό τους. Η προβολή, δηλαδή, από τους πολιτικούς μιας δημόσιας εικόνας αποδεδειγμένα αντίθετης με την αληθινή. Και τούτο, με συνειδητή απόκρυψη σημαντικών πτυχών της ιδιωτικής ζωής τους». 
Έχει δεχθεί δηλαδή αυτό που ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ονομάζει «κριτήριο της αντινομίας». Την προφανή αντίφαση ανάμεσα στην εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ένας πολιτικός για τη ζωή του και στην πραγματικότητα.

Share.

Comments are closed.