Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του Αρείου Πάγου, με την κυβέρνηση να μελετά τα πρόσωπα της επετηρίδας που θα αποτελέσουν τους νέους επικεφαλής σε δύο θέσεις κλειδιά.
Η θητεία τόσο του προέδρου Βασίλη Πέππα, όσο και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί οι διάδοχοι και των θέσεων του ανώτατου δικαστηρίου. Πρόκειται άλλωστε για δύο κομβικά πόστα στην ανώτατη βαθμίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδίως μία περίοδο με σημαντικές εκρεμμείς ποινικές υποθέσεις, όπως η προκαταρκτική εξέταση της Novartis, αλλά και οι δίκες της Χρυσής Αυγής και των «μαύρων ταμείων» της Siemens που οδεύουν αργά αλλά σταθερά προς την ολοκλήρωσή τους σε πρώτο βαθμό.
Η αποχώρηση της Ξένης Δημητρίου από την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στα τέλη Ιούνη αποτελεί σημαντική αλλαγή φρουράς για την ελληνική Δικαιοσύνης. Στους διαδρόμους του ανώτατου δικαστηρίου πάντως, μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων, συζητείται εκείνο του Ιωάννη Αγγελή. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε επιτελικά πόστα εδώ και χρόνια, με αποκορύφωμα τη θέση του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το 2016 και την θέση του εποπτεύοντος αντεισαγγελέα στην υπόθεση Novartis, από την οποία έχει παραιτηθεί.
Αλλά και το όνομα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που χειρίστηκε την προκαταρκτική εξέταση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, θεωρείται επίσης «φαβορί». Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει προϋπηρεσία σε επιτελικές θέσεις, αφού έχει διατελέσει στο παρελθόν, αρχικά προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και στη συνέχεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ονομάτων που επίσης ακούγονται, είναι και εκείνη της νυν επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννας Ζαΐρης. Πάντως, δεν είναι λίγες οι φωνές που τονίζουν πως η δικαστική λειτουργός δύσκολα θα παραιτηθεί από την θέση της στην ανεξάρτητη αρχή, αφού απομένουν ακόμη τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τη θητεία της.
Ο επόμενος πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ο Βασίλης Πέππας, ύστερα από μία θητεία αναμένεται να αποχωρήσει, με τρεις συναδέλφους του να εκτιμώνται ως οι πιθανότεροι «μνηστήρες». Ψηλά στην επετηρίδα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγιαννίδης, ο οποίος έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια στο ανώτατο δικαστήριο, τέσσερα χρόνια περισσότερα από όσα απαιτούνται για να μπορεί να επιλέγεις στη θέση του Προέδρου. Ωστόσο, αν και θεωρείται ευρύτατα αποδεκτός, το γεγονός ότι συνταξιοδοτείται σε ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στα σχέδια προαγωγής του. Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953 και μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979.
Σοβαρή υποψηφιότητα θεωρείται και εκείνη της αντιπροέδρου Δήμητρας Κοκοτίνη, η οποία σε περίπτωση που επιλέγει για τη θέση της πρόεδρου θα είναι η τρίτη κατά σειρά γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση. Μοναδικό «αγκάθι» για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου είναι πως η επιλογή της ισοδυναμεί με γενναία «βουτιά» στην επετηρίδα αφού είναι η νεότερη από τους συναδέλφους της στην επετηρίδα. Στην «κούρσα» της προεδρίας δεν αποκλείεται να μπει και η Ειρήνη Καλού. Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, που έχει στο ενεργητικό της μεταξύ άλλων και την ανάκριση της υπόθεσης για τις «ιερές ανταλλαγές» της Ι.Μ. Βατοπεδίου, μπορεί να θεωρείται «φαβορί», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η προτίμησης της. Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Πηγή: www.news247.gr