Η βαριά ήττα των Podemos στην Ισπανία καταδεικνύει την υποχώρηση του αριστερόστροφου λαϊκισμού στο Ευρωπαϊκό χώρο

0

Η βαριά ήττα των Podemos στην Ισπανία, που είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν από το 21,2% που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2016, στο 14,3% φέτος, επιβεβαίωσαν μια τάση που ενδεχομένως να αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η τάση αυτή έχει να κάνει με την υποχώρηση του αριστερόστροφου λαϊκισμού, που γιγαντώθηκε στην εποχή της κρίσης και δημιούργησε πλείστα όσα προβλήματα.
Ανάλογο φαινόμενο φαίνεται να ισχύει και για την Ιταλία, όπου τα 5 Αστέρια χάνουν ψηφοφόρους προς όφελος του ακροδεξιού Σαλβίνι. Και βέβαια το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου ο αριστερός, ριζοσπαστικός λαϊκισμός (ΣΥΡΙΖΑ), κατάφερε να κατακτήσει την εξουσία, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υποχωρεί δραματικά και να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαρίδι για τους Podemos
Οι Podemos, οι συνεχιστές του κινήματος των Αγανακτισμένων, που αποτέλεσε και την μήτρα του Αλέξη Τσίπρα, υποχωρούν, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και τα νέα σχήματα της κεντροδεξιάς, όπως οι φιλελεύθεροι Ciudadanos στην Ισπανία, ανακτούν δυνάμεις.

Η συντριπτική ήττα των αριστερών λαϊκιστών του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην Ισπανία, δεν είναι άσχετη με την τύχη και τις κυβερνητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να κάνει με την άτακτη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης. Η γνωστή σε όλους πια «κολωτούμπα» και η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, πού ολά αυτά κατέδειξαν μέχρι που μπορεί να φτάσει η αριστερή συνθηματολογία και η ουτοπία μιας άλλης πολιτικής, που είναι ανέφικτη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Η στροφή του Τσίπρα και η Φώφη
Κι ας έρθουμε στον Αλέξη Τσίπρα. Η αντίδρασή, που έκανε ό,τι… δεν γνωρίζει τους Podemos, δεν μας προκαλεί εντύπωση. Γιατί εδώ και καιρό, με την εφαρμογή της νέας πολιτικής του «αριστερού» πια ΣΥΡΙΖΑ , που είναι κομμένη και ραμμένη στις επιταγές του ΔΝΤ, οι σχέσεις με τους Podemos δεν ήταν και τόσο καλές. Ο Αλέξης Τσίπρας, που από φέρελπις «Λένιν της Μεσογείου» είχε μετατραπεί στον «darling των ευρωπαϊκών σαλονιών» -σύμφωνα με την περιγραφή του αγγλοσαξονικού τύπου- ήταν ένας ενοχλητικός σύμμαχος για τους Ισπανούς Αριστερούς.

Η νίκη των ισπανών σοσιαλιστών, πρέπει να γίνει ένα ακόμα «άλλοθι» του Αλέξη Τσίπρα για τη στροφή του προς την σοσιαλδημοκρατία. (Αιωνία η μνήμη της αριστεράς… Κλάμα η Περιστέρα!!). Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη δήλωσή του για την νίκη των σοσιαλιστών του Πέτρο Σάντσεθ, κάνει όπως έχουμε πει ότι δεν γνωρίζει τους Podemos και πανηγυρίζει για την νίκη των σοσιαλιστών χωρίς ούτε μια κουβέντα για την κατάρρευση των παλαιών του συμμάχων.
Όμως ήρθε η Φώφη Γεννηματά να του θυμίσει ότι ξέχασε να πει μια κουβέντα για τους πρώην συμμάχους του. Συγκεκριμένα η Φώφη στην δήλωσή της για την επικράτηση των σοσιαλιστών είπε: «Μετά την νίκη και στην Φινλανδία, τα σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς. Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και στον λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα».

Τα μηνύματα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα
Η ήττα των Podemos και η νίκη των σοσιαλιστών, θα πρέπει να κάνουν και τα ελληνικά κόμματα να βγάλουν τα δικά του συμπεράσματα. Σε πρώτη φάση εμείς έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

  • Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την υποχώρηση του αριστερού λαϊκισμού, πόσο μάλλον που οι ψηφοφόροι των Podemos επέλεξαν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό σοσιαλιστικό κόμμα.
  • Στο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί το επιχείρημα για την μετάλλαξη του, όπου από αντισυστημικό κόμμα προσπαθεί να γίνει ένα κανονικό σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό κόμμα, πιθανόν με νέο όνομα, νέα συνθήματα και νέο πολιτικό σχέδιο, που θα επιδιώκει την εναλλαγή στην εξουσία. Το ζήτημα εδώ είναι το πώς θα αντιδράσει ο Βαθύς ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο στο άκουσμα της ιδέας της «πασοκοποίησης» του κόμματος, αντιδρά αλλεργικά.
  • Στη ΝΔ μπορεί να μην έχουν λόγους να πανηγυρίζουν για την ήττα του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος, όμως μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι και στην Ισπανία, ο αριστερός λαϊκισμός τύπου ΣΥΡΙΖΑ, «πνέει τα λοίσθια».
Share.

Comments are closed.