Bloomberg: Προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0

Την εκτίμηση ότι το ράλι των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μάλλον δεν έχει καν αρχίσει εκφράζει το Bloomberg παρατηρώντας ότι ο δείκτης έχει αυξηθεί φέτος κατά 26%, ξεπερνώντας 93 άλλους δείκτες που επίσης παρακολουθεί το πρακτορείο.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο, οι traders ασπάζονται την ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση από το 2007 και στοιχηματίζουν στην πολιτική μεταρρύθμιση. Σημαντικοί παίκτες της αγοράς όπως η Jefferies LLC, η Bienville Capital Management και η Piraeus Securities SA αισιοδοξούν για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, εκτιμώντας ότι θα αντληθούν ακόμη περισσότερα κέρδη.
Οι επενδυτές τοποθετούν χρήματα με ταχύτερο ρυθμό εδώ και 15 μήνες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι εταιρείες επενδύσεων χάνουν διαρκώς χρήματα.
«Θεωρούμε πως το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει καν αρχίσει. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έζησε μια δεκαετία ανάπτυξης, ο κύκλος της Ελλάδας μόλις ξεκινά, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Παρά τη ραγδαία βελτίωση του κλίματος, η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών είναι από τις χαμηλότερες παγκόσμια», δήλωσε ο Γκιουλέν Θόμπτσον της Bienville Capital Management LLC.
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, που ξεπερνούν σε αποδόσεις τα ομόλογα της Ευρωζώνης, ενισχύει τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα τμήμα των δανείων του ΔΝΤ και εξετάζει σχέδια για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αισιοδοξία για τις πολιτικές εξελίξεις
«Την άνοδο των ελληνικών μετοχών τροφοδοτεί η αισιοδοξία πως η φιλική προς τις επενδύσεις Νέα Δημοκρατία θα ανέλθει στην εξουσία το 2019», δηλώνει στο Bloomberg o Δημήτρης Δαρδάνης, της Piraeus Securities. «Εάν αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας και (η ΝΔ) διασφαλίσει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τότε οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να καταγράψουν άνοδο έως και 10% πριν το τέλος του 2019», προβλέπει ο ίδιος.
«Για να κόψει ταχύτητα το ελληνικό χρηματιστήριο, θα πρέπει να σημειωθεί ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, όπως μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας», συμπληρώνει.
Υπάρχουν βέβαια και οι λιγότεροι αισιόδοξοι επενδυτές. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην είναι βιώσιμος. Οι εκλογές μπορεί να επαναφέρουν την πολιτική αστάθεια στη χώρα», σημειώνει ο Τζέραλντ Μόζερ, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Private Bank.
Να σημειωθεί εδώ ότι την τελευταία δεκαετία, μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι ελληνικές μετοχές έχασαν το 81% της αξίας τους.
Μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, δεν αποκλείεται αναβάθμιση και από τον S&P Global Ratings, εξέλιξη που θα έφερνε νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο, όπως δήλωσε η Ανίκα Γκούπτα της WisdomTree του Λονδίνου. «Μετά τις περυσινές απώλειες, οι ελληνικές μετοχές αναζωογονήθηκαν καθώς βελτιώνεται το κλίμα για την Ευρώπη», αναφέρει η Jefferies σε σημείωμα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

  • Διαβάστε το άρθρο της δημοσιογράφου Ksenia Galouchko του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «World’s Best Stock Market Rally has Investors Banking on More», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.