Standard & Poors : Διατήρησε στο Β+ την αξιολόγηση της Ελλάδας

0

Οι προσδοκίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Sandard & Poor’s (S&P) δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς διατήρησε στο Β+ την αξιολόγηση της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας εμφανίζουν σταθεροποίηση και αυτό αντανακλά στην αξιολόγησή της.
Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα εξισορροπούνται από τη σταθερή επίδοση του προϋπολογισμού και τα ευνοϊκά μέτρα διάρθρωσης του χρέους, σημειώνει μεταξύ άλλων ο S&P στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% κατά μέσο όρο στο χρονικό διάστημα 2019-2022.

Τα μελανά σημεία 
Αν και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε όρους εργατικού κόστους έχει αποκατασταθεί, η ανταγωνιστικότητα σε άλλους τομείς παραμένει αδύναμη. Η χώρα παίρνει κακό βαθμό σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες σε τομείς όπως τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τα ισχνά δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι περίπλοκες διαδικασίες πτώχευσης, η αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και η χαμηλή προβλεψιμότητα στην επιβολή των όρων στα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, αν και οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων έχουν βελτιωθεί, ίσως δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν πιο δυναμική ανάκαμψη. 

Την ίδια στιγμή, ενδεχόμενη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και ενδεχόμενη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της απασχόλησης, περιορίζοντας την ευελιξία κινήσεων των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία περιορίζει επίσης την ισχύ της ανάκαμψης. Χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας -και μεγαλύτερος εργοδότης- θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Προειδοποιήσεις για το χρέος λόγω δικαστικών αποφάσεων
Ο S&P προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται από το 2019, με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αύξησης του ονομαστικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνέπειες ενδεχόμενων δυσμενών δικαστικών αποφάσεων για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος καθώς και από την επιτυχία της στρατηγικής για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα.

«Οι προοπτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις βελτιώνονται, επίσης, δεδομένης της σταδιακής αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, αυτό που είναι κρίσιμο για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη είναι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα που θα ενίσχυε σημαντικά τις πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα και θα είχε ως συνέπεια την εμπέδωση των οφελών από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα από το 2010», σημειώνει ο S&P.

Οι επερχόμενες εκλογές
Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Δεδομένου ότι εντός του έτους διεξάγονται επίσης ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, είναι πολύ πιθανή η κλιμάκωση της πόλωσης τους επόμενους μήνες. Αυτό, σημειώνει η S&P, αποτελεί ρίσκο για τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση της αποδοτικότητας στην απονομή δικαιοσύνης ενώ θα υπάρξουν καθυστερήσεις και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μικρή πρόοδος αναμένεται και στην πιο επιθετική προσέγγιση στη μείωση των κόκκινων δανείων πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης θα ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τερματισμού του προγράμματος. 

Share.

Comments are closed.