Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου: Κορυφώθηκαν οι Εορτές Εξόδου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας [Βίντεο – Φωτο]

0

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν σήμερα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, οι εκδηλώσεις για τα 193 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, ενώ αμέσως μετά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καισαριανής κ. Δανιήλ και Γρεβενών κ. Δαβίδ.
Ακολούθησε η πομπή με πάνω από 7.000 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα, όπως και χθες το βράδυ Η πομπή έκλεισε με τη μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των επισήμων στο Κήπο των Ηρώων όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο, έγινε η βράβευση των νικητών του 73ου Δρόμου Θυσίας. Τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, χαρακτηρίζοντας την Έξοδο του Μεσολογγίου ως «εμβληματική στιγμή για την ελληνική επανάσταση». Η τελετή στον Κήπο των Ηρώων ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο κυρία Vivian Douglas με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου.
Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, άλλωστε είμαστε από τους λίγους, οι οποίοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
«Αλλά η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει, ότι η φιλία και η καλή γειτονία έχουν μία βασική προϋπόθεση: τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους» έσπευσε να προσθέσει.
Και συνέχισε: «Αν δεν γίνει αυτό αντιληπτό ούτε φιλία και καλή γειτονία, ούτε ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να υπάρξει, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, επειδή και τον τελευταίο καιρό ακούγονται από υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Άγκυρας θέσεις για το διεθνές δίκαιο, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ της προκλητικής άγνοιας και της πρωτόγνωρης θρασύτητας σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου».
Τόνισε δε, ότι σ’ αντίθεση μ’ εκείνους «που με θρασύτητα και άγνοια επιχειρούν να παραγκωνίσουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς οι Έλληνες μπορούμε να εμπνεύσουμε και το έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας, το σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε να το επιβάλουμε, και θα το κάνουμε».
«Έχουμε τη δύναμη, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ουδείς δικαιούται να υποτιμά το φρόνημα και τη δύναμη του λαού και του έθνους των Ελλήνων στην αποστολή που έχουμε να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας, αλλά και ευρωπαϊκό οικοδόμημα εν γένει» κατέληξε.
Αμέσως μετά, στην Πινακοθήκη του Δήμου έγινε η ανακήρυξη  Επιτίμου Δημότη και επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο, ο οποίος τον καλωσόρισε σημειώνοντας ότι και κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει εκφράσει επανειλημμένα την έμπρακτη υποστήριξή του, την συμπαράσταση και το διαρκές ενδιαφέρον του προς την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. «Γνωρίζουμε καλά τα αισθήματά σας για την Πόλη της Ελευθερίας» ανέφερε ο κ. Καραπάνος σημειώνοντας παράλληλα πως «Σε ένδειξη τιμής σας επιδίδουμε το Χρυσό Μετάλλιο και ταυτόχρονα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας ανακηρύσσουμε Επίτιμο Δημότη».
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την τιμή, ενώ μιλώντας για την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων αναφέρθηκε σε κομβικά ιστορικά σημεία τα οποία αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τον καταλυτικό ρόλο της στην εξέλιξη του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων.
Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του συγχαίροντας τον Δήμαρχο για τις μεγάλες αλλαγές που ο ίδιος διαπίστωσε κατά τις επισκέψεις του τα τελευταία χρόνια στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Μετά την τελετή, ακολούθησε στο Λιμάνι του Μεσολογγίου η επίδειξη μεμονωμένου Αεροσκάφους F16  της Ομάδας Ζεύς, την οποία παρακολούθησαν από κοντά ο κ. Παυλόπουλος αλλά και πλήθος κόσμου.

Δείτε τις εκδηλώσεις της Κυριακής σε βίντεο του IONIAN TV

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τις εκδηλώσεις

Share.

Comments are closed.