Δήμος Βριλησσίων: Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου

0

Όπως το φως, έτσι και η τέχνη λάμπει παντού χωρίς διακρίσεις
και μεταμορφώνει το δημόσιο χώρο από κοσμικό σε ανθρωπιστικό

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, ώρα 7.30μμ εγκαινιάζεται στον Δήμο Βριλησσίων, Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Υμηττού 57, Βριλήσσια), το project Κοινωνικής Τέχνης «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου» της Εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης, για την δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2019. Μετά το τέλος της, τα έργα θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του Δημόσιου χώρου στον Δήμο των Βριλησσίων.
Συμμετέχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.

Σκοπός
Το project αυτό έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών (ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, τροφίμων, βιβλίων κ.α). Το έργο υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Τι είναι
Το έργο βασίζεται σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο. Ως Τέχνη, η δράση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα. Ως Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, παρουσιάζει ένα νέο τρόπο & χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών διαμέσου της Τέχνης. Ως Προσφορά στον Συνάνθρωπο, ενισχύει και εμπνέει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής προσφοράς.
Η μορφική παρουσίαση του χρησιμοποιεί τον τόπο που έχει εγκατασταθεί στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή του θεατή. Ο σκοπός δεν είναι η παρουσίαση ενός ακόμη ελκυστικού έργου, αλλά η διαδικασία ενεργοποιησης του κοινού, ώστε ο άνθρωπος να μην βιώνει απλά μια οπτική εμπειρία, αλλά να δρα. Αναιρώντας τη σύμβαση που θέλει τον καλλιτέχνη να παράγει έργο και τον θεατή να το βλέπει εκτεθειμένο, δημιουργούμε έργα που ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του θεατή. Το έργο αποτελεί ένα εύπλαστο γλυπτό που προσομοιάζει με μία σύνθεση μεγάλης κλίμακας, η εξέλιξη της οποίας εξαρτάται από τις προσφορές του ανθρώπου.

Γιατί από τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες
Οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας τρόπους και μέσα της τέχνης παρουσιάζουν το μήνυμα της ανάγκης για προσφορά. Κατά ένα τρόπο το project παρουσιάζει μία αντίθετη οπτική από εκείνη που συνήθως προσανατολίζεται στην κατανάλωση και στο μήνυμα ότι η ζωή είναι μία εμπειρία επί πληρωμή.

Διαδραστικότητα
Tο project “Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου” επιδιώκει να συμβάλλει στην αισθητική και πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και να τον εξοικειώνει με πιο ποιητικές και ανθρωπιστικές όψεις της καθημερινής ζωής. Σε αντίθεση με μία τέχνη στατική, τα έργα του project είναι έργα εν κινήσει, καθώς καλούν το κοινό να συμμετέχει στη διαμόρφωση τους με την προσφορά. Η προσπάθεια/δράση αυτή παρουσιάζει πως η τέχνη μπορεί να προκύπτει από τις ανάγκες της καθημερινότητας και όχι μόνο από φυσικές φόρμες και μορφές.

Η Μορφή
Τρεις (3) ευθείες δεμένες στη μέση
φτιάχνουν την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει μπορεί να κατασκευάσει. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο περίπου 90 εκ. Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου»
Ιδέα – Επιμέλεια – Ευθύνη Υλοποίησης του πρότζεκτ 
Ελένη Πολυχρονάτου, εικαστικός, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: Από 21 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00πμ. έως 8.00μμ.
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τη Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος
Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Υμηττού 57, Βριλήσσια 152 35
Τηλ. 2106095505
Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Share.

Comments are closed.