Ισπανία: Μπροστά οι Σοσιαλιστές, καταρρέουν οι Podemos

0

Στον νυν πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ δίνει προβάδισμα η δημοσκόπηση της CIS, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρωθυπουργός για τις 28 Απριλίου 2019.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα κερδίσει τις εκλογές με 30,2%, ωστόσο δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που θα το οδηγήσει να στραφεί σε συνεργασία. Την ίδια ώρα, υποχώρηση του ποσοστού τους στο μισό αναμένεται για τους Podemοs ενώ μεγάλη είναι η άνοδος του ακροδεξιού Vox. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η δύναμη του οποίου αναμένεται να συρρικνωθεί αισθητά.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα φέρεται να κερδίζει από 123 έως 138 έδρες. Ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), με 66-76 έδρες, το Κόμμα των Πολιτών με 42-51 έδρες, οι Podemos με 33-41 έδρες και το ακροδεξιό Vox αναμένεται ότι θα καταλάβει από 29 έως 37 έδρες.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Εάν τα προγνωστικά επαληθευτούν, η πιο εγγυημένη πλειοψηφία φαντάζει αυτή που θα προέκυπτε από μία συμφωνία των Σοσιαλιστών με τους Πολίτες. Όμως, οι τελευταίοι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.
Ως εκ τούτου, ανάλογα και με τα τελικά ποσοστά, οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Podemos, το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) και την αριστερή ομάδα συνασπισμού της Βαλένθια, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να στηριχθεί στα εθνικά κόμματα της Καταλονίας.
Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση του CIS δείχνει έναν μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθώς το 41% των ερωτηθέντων -ένα ποσοστό ρεκόρ- δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιο ψηφοδέλτιο θα στηρίξουν.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά
Η δημοσκόπηση δίνει στους:

  • Σοσιαλιστές (PSOE) 30,2% (έναντι 22,63% στις εκλογές του 2016)
  • Λαϊκό Κόμμα (PP) 17,2% (έναντι 33,01% το 2016)
  • κόμμα των Πολιτών (CIUDADANOS) 13,6% (έναντι 13,06% το 2016)
  • Podemos με 12,9% (έναντι 21,15% το 2016)
  • Vox (ακροδεξιοί) 11,9% (έναντι 0,20%το 2016)
  • Άλλα κόμματα 10,4%

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αριστερό μπλοκ δυνάμεων θα μπορούσε να κερδίσει το μπλοκ των κεντροδεξιών δυνάμεων με δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα, αύξηση αναμένεται στα ποσοστά που θα λάβει το αποσχιστικό κόμμα της Καταλονίας Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), 9 έδρες που έχει σήμερα 14 ή 15. Στο μισό δείχνει να υποχωρεί το επίσης αποσχιστικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Καταλονίας, με άλλοτε αρχηγό τον Κάρλες Πουϊτζντεμόν, που συνεχίζει να ζει εξόριστος στο Βέλγιο.
Η έρευνα της CIS διεξήχθη από την 1η έως την 18η Μαρτίου και διεξήχθη με τη μορφή προσωπικών συνεντεύξεων σε 16.194 άτομα.

  • Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της ισπανικής δημοσκοπικής εταιρείας CIS για την εφημερίδας El Pais Με τίτλο «El CIS en cinco claves», στα ισπανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.