Τα πρωτοφανή που συμβαίνουν με το δάνειο Πολάκη και οι απειλές του

0

Απρόσμενες διαστάσεις παίρνει πια η υπόθεση Πολάκη, μετά το πρωτοφανές γεγονός να ηχογραφηθεί η συνομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και να διαρρεύσει μέρος της συνομιλίας, μαζί με απειλές, σε γνωστό μέσο μαζικής ενημέρωσης φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι μια υπόθεση που ξεκίνησε ως «ύποπτος» τραπεζικός δανεισμός του Παύλου Πολάκη, από μια Τράπεζα ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τους θεσμούς, αφού η ηχογράφηση έγινε με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη -που ακολούθως την διέρρευσε- και φέρνει και πάλι σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τον κεντρικό Τραπεζίτη και όλα αυτά κάνουν φανερό ότι τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αυτήν την φορά θυμίζουν περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά ευρωπαϊκή.
Πάντως από άποψη τακτικής το όλο θέμα βολεύει γιατί ο όλος θόρυβος στην ουσία προσπαθεί να καλύψει τη ζήτημα που έχει προκύψει και τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργοποίηση Μωραΐτη – Τόλκα.
Ας γυρίσουμε πάλι πίσω. Το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολακης από την Τράπεζα Αττικής, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, με υποθήκη ακίνητο ήδη υποθηκευμένο σε άλλο δάνειο 300.000 ευρώ, δημιούργησε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε, πολλά ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τούτο γιατί το ύψος του δανείου θεωρείται πρωτοφανές και η εξασφάλιση ουδόλως δεδομένη.
Ακολούθως οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, ότι ο μισθός του βουλευτή υπολείπεται των αποδοχών του ως γιατρού, εξ ου και η ανάγκη του δανεισμού προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες απορίες, αφού από τις δηλώσεις πόθεν έσχες, προκύπτει το ακριβώς αντίθετο.
Η έρευνα που ακολούθησε από την Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την «αμαρτωλή» Τράπεζα Αττικής ήταν νομότυπη, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα έλεγχος για τα πραγματικά στοιχεία της σύμβασης. Αν δηλαδή το ακίνητο, όντως εξασφαλίζει το δάνειο. Αυτό αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται από την πρωτοβουλία Πολάκη να τηλεφωνήσει στον Γιάννη Στουρνάρα, και όχι μόνο να ηχογραφήσει την συνομιλία τους, μέρος της οποίας μόνο διέρρευσε ακολούθως σε σάιτ που προπαγανδίζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνοδεύσει την συνομιλία του με ευθείες απειλές εναντίον του κεντρικού Τραπεζίτη, για ελέγχους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνει και δεν έχει κάνει, για τα δάνεια Μέσων Ενημέρωσης και πολιτικών προσώπων, με την προσθήκη μάλιστα ότι αν δεν το κάνει, ο Παύλος Πολακης θα πάει και θα εγκατασταθεί στο γραφείο του. Μάταια ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε στον κ. Πολάκη ότι αυτοί οι έλεγχοι που ζητά έχουν γίνει και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει άλλους ελέγχους, αν δεν λάβει εντολή από την εποπτεύουσα αρχή του SSM.
Πάντως το γεγονός της ηχογράφησης, που θυμίζει εποχές Γιάνη Βαρουφάκη, είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά και προφανώς και για τα ευρωπαϊκά και ακόμα δεν έχουν φανεί οι διεθνείς αντιδράσεις.
Εκείνο δείχνει την ενόχληση και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ενέργειες Πολλάκη είναι ότι επιστρατεύθηκε για τη στήριξή του, ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης που έκανε λόγο για «τιμιότητα μέχρι αηδίας» του Παύλου Πολάκη. Σε αντίθεση βεβαία με βουλευτές που φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις.
Και φυσικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι ο Παύλος Πολάκης έχει πάρει δάνειο όπως οι μισοί Έλληνες και ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν είχε πάρει μίζα και όχι τώρα που παίρνει δάνειο και βάζει υποθήκη το διπλοϋποθηκευμένο σπίτι του, ενώ η συνέχεια της ανακοίνωσης, ήταν η αναμενόμενη  γιατί στρέφεται και πάλι εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του Μαρέβας και της Μαρίας Σπυράκη.
Πάντως η αντίδραση αυτή και η απόλυτη ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου υπέρ του Πολάκη έχει συμβεί και άλλες φορές όπως η προκλητική επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον του νεκρού πλέον δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη.
Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ ζητεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για απόπειρα εκβιασμού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Share.

Comments are closed.