Δημήτρης Στάμου: Συνέδριο ηχηρών μηνυμάτων

0

Νέα δυναμική  πορεία χαράσσει το Κίνημα Αλλαγής με το έκτακτο συνέδριό του στo τέλος Μαρτίου ως ενιαίος φορέα έκφρασης, ενότητας και δράσης των δυνάμεων της συνεπούς – και όχι κατ’ επίφασιν – Κεντροαριστεράς.
Συνέδριο-αφετηρία για τις κρίσιμες προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Συνέδριο ανασυγκρότησης και αναγέννησης του προοδευτικού χώρου με διακύβευμα «ένα βήμα πίσω από τα κόμματα για ένα άλμα μπροστά στο Κίνημα Αλλαγής».
Συνέδριο-ηχηρό μήνυμα με αποδέκτες εκτός και εντός, ώστε να αποκρουστούν εξωγενείς διεμβολισμοί και ενδογενείς παθογένειες. Για τους μεν πρώτους, προερχομένους από τον ΣΥΡΙΖΑ – όψιμους «κεντροαριστερούς» – που προσπαθούν να συγκρατήσουν τους προοδευτικούς ψηφοφόρους με ακροδεξιά κυβερνητικά δεκανίκια, η επιχειρηματολογία είναι απλή. Η πολιτική πρακτική, το ήθος και το ύφος τους, τα ψεύδη, οι ανακολουθίες, οι καθεστωτικές αντιλήψεις και ο ευτελισμός της κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής λειτουργίας είναι αρχές ξένες και αποκρουστικές για τη σοσιαλδημοκρατία. Τόσο-όσο και οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και ρεβανσιστικοί τακτικισμοί της Ν.Δ. που, από κοινού εν όψει εκλογών, καλλιεργούν διχασμό, μίζερο και τοξικό διπολισμό.
Όσον αφορά τα ενδότερα, το τοπίο ξεκαθάρισε με τις φυγόκεντρες απώλειες. Άλλους πήρε το «ποτάμι» της αριστερο-δεξιάς αυτοδιάλυσης και άλλοι αναζητούν πολιτική σωτηρία σε θνησιγενή σχήματα της πολύπαθης ανανεωτικής αριστεράς, ορμώμενοι από προσωπικούς αριβισμούς ή διακατεχόμενοι από σύνδρομα γκρουπούσκουλων. Εκόντες – άκοντες, πάντως, ρίχνουν νερό στο μύλο της διασπαστικής στρατηγικής, που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας, με ενδόμυχη πρόθεση μελλοντικής συνεργασίας.
Προβληματισμό, ωστόσο, στα καθοδηγητικά όργανα και σύγχυση σε μέλη, φίλους και εν δυνάμει ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, προκαλούν παραφωνίες – όπως η πρόσφατη από την οργάνωση Ρόδου – περί επαναφοράς τίτλων και συμβόλων του ένδοξου παρελθόντος, με μόνο επιχείρημα ότι θα επαναπατριστούν όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Συζητήσεις που στερούνται σοβαρότητας, αποπροσανατολίζουν και φουντώνουν εσωστρέφειες, αφού ουδείς σκέφτηκε και ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει τα ιστορικά επιτεύγματά του.  Εμμέσως, προκαλούν την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά, η οποία κατ΄ επανάληψη από το βήμα ΚΕ και Συνεδρίων έχει τονίσει ότι «προχωράμε μπροστά με το Κίνημα Αλλαγής, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ» και έχει επισημάνει ότι τα οράματα είναι ισχυρότερα των αναμνήσεων.
Επιπλέον απογοητεύουν όσους στηρίζουν και υπηρετούν το εγχείρημα, δηλ. το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, τα ευάριθμα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ με το ιστορικό φορτίο της ευρωπαϊκής ανανεωτικής αριστεράς και του Ποταμιού, τις Κινήσεις Πολιτών, την ΕΔΕΜ, διακεκριμένες προσωπικότητες προεξάρχοντος του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη. Όλοι τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι με σύνεση συνεχίζουν εκείνο που θεμελίωσαν τρία και πλέον χρόνια πριν. Με αξιοπιστία συνδιαμορφώνουν τον ενιαίο φορέα που θα εκφράσει τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία.  Με παραταξιακή συνείδηση κάνουν τον πλουραλισμό πλεονέκτημα δράσης, χωρίς διαχωρισμούς και σκοπιμότητες. Γίνονται παράδειγμα εκφοράς πολιτικού πολιτισμού, απέναντι στο λαϊκισμό και την καταρράκωση των θεσμών. Η κοινωνία αναμένει θεσμική ανανέωση ιδεών, προγραμμάτων και προσώπων.
Το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία στην καταλληλότερη συγκυρία ανασύνταξης των δυνάμεων και εφαλτήριο πολιτικής ανόρθωσης και  κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας.  

Share.

Comments are closed.