Εκδήλωση τιμής στη Μόσχα, από Έλληνες και Ρώσους, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

0

Με μια ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας διοργανώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας. Η τιμητική αυτή εκδήλωση περιλάμβανε κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη σε κεντρικό σημείο της Μόσχας.
Ο Ιωαννίκιος Λειχούδης και ο Σωφρόνιος Λειχούδης ήταν Έλληνες λόγιοι, ορθόδοξοι ιερομόναχοι, ιδρυτές της Σλαβο-ελληνο-λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ανδρέας Φρυγανάς, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εκπρόσωπος του Δήμου Μόσχας, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στη Μόσχα και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Έλληνας πρέσβης, τόνισε ότι η συνεισφορά των αδερφών Λειχούδη στη διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης αποτελεί σαφή ένδειξη των πνευματικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μόσχα Χρήστος Ταχτσίδης επισήμανε το εύρος της ψυχής, τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού σε όποιο κράτος έχουν φιλοξενηθεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες διαφωτιστές εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, η πνευματική και επιστημονική ελίτ της χώρας και επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Αυτό αποδεικνύει μεταξύ άλλων το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά που ενώνει τη Ρωσία και την Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων»

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

9 февраля 2019 года Чрезвычайный и Полномочный Посол Греческой Республики в РФ Андреас Фриганас, Председатель Московского общества греков Христо Тахчиди, представители ФНКА греков России, МИД РФ, члены греческой диаспоры столицы возложили цветы к памятнику просветителям – братьям Лихудам. Мероприятие прошло в рамках празднования Международного дня греческого языка, который, в свою очередь, отмечается в рамках Перекрестного года языка и культуры Греции и России. Вклад братьев Лихудов в историю Российского государства трудно переоценить. Именно они стояли у истоков создания первого высшего учебного заведения России — Славяно-греко-латинской академии. #грекироссии #греческая_молодежь_россии #hellenic_youth_russia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Греческая молодежь России (@hellenic_youth_russia) στις

Share.

Comments are closed.