Γιατί ο χρυσός και όχι το πετρέλαιο είναι το πιο πολύτιμο «καύσιμο» για τον Μαδούρο

0

«Ο χρυσός καθίσταται γρήγορα απαραίτητος για εκείνους που ασκούν την εξουσία στην πληγείσα από τη κρίση Βενεζουέλα» , αναφέρει σε άρθρο του το CNBC με τίτλο «Ξεχάστε το πετρέλαιο: Ο χρυσός είναι το κλειδί για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας που πλήττεται από την κρίση»
Πολλοί ασχολούνται με τις αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε ποιο βαθμό αυτές πιέζουν την Βενεζουέλα, προκειμένου να σφίξει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Μαδούρο. Πάντως μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως είναι ο χρυσός και όχι το πετρέλαιο, το μεγάλο όπλο και αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τον Μαδούρο.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Diego Moya-Ocampos, πολιτικός αναλυτής της IHS Markit εξηγεί πως ο χρυσός είναι «ό,τι πιο σημαντικό» για το καθεστώς για τρεις λόγους:

  • Πρώτον το πολύτιμο μέταλλο μπορεί άμεσα να λειτουργήσει ως φρέσκο ρευστό για να βοηθήσει στην επιβίωση του Μαδούρο.
  • Δεύτερον, μπορεί να χρησιμεύσει στο να διατηρήσει την στήριξη του στρατού.
  • Και τρίτον μπορεί να βοηθήσει τον Μαδούρο και τους στενούς συνεργάτες του να κρυφτούν για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιχειρήσουν την επιστροφή τους.

Είναι γνωστό ότι οι χώρες τείνουν να καταφεύγουν στα αποθέματα χρυσού σε ώρες έκτακτης ανάγκης. Ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός – υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στο 1.000.000% –  η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου και οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τον Μαδούρο να αρχίσει να πουλάει χρυσό πριν από περίπου ένα χρόνο. Τα δύο τρίτα των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας είναι σε χρυσό, αλλά μπορούν να εξαντληθούν γρήγορα, εάν ο Νικολάς Μαδούρο τα χρησιμοποιήσει ως βασικό καύσιμό του. Ήδη τα αποθέματα έχουν μειωθεί στους 132 τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 75 ετών, από 150 τόνους τον περασμένο Νοέμβριο.

Τι συνέβη πρόσφατα;
Την περασμένη Παρασκευή η επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Noor Capital ανακοίνωσε ότι αγόρασε 3 μετρικούς τόνους χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας. Αμερικανοί Γερουσιαστές έσπευσαν να προειδοποιήσουν άλλες επενδυτικές να μην πράξουν το ίδιο. Η Noor Capital αναγκάστηκε μάλιστα να εκδώσει ανακοίνωση ότι θα αποφύγει περαιτέρω συναλλαγές με το Καράκας. Σύμφωνα με το BBC η Τουρκία δέχεται επίσης εντεινόμενες πιέσεις να σταματήσει να αγοράζει χρυσό από τη Βενεζουέλα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα το πράξει αφού έχει στηρίξει ανοιχτά τον Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα διαθέτει χρυσά αποθέματα στο εξωτερικό;
Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως πληροφορίες, που θέλουν την Βενεζουέλα να προσπαθεί να μεταφέρει τόνους χρυσού στο εξωτερικό. Επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο είναι γνωστό πως μέρος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας. Ο Χουάν Γκουαϊδό (Juan Guaido) έγραψε υποστηρίζει ότι συνεργάτες του Μαδούρο επιχειρούν να τα πουλήσουν στη Βρετανία προκειμένου να εισρεύσει στη χώρα πολύτιμο ρευστό.
Σε επιστολή του προς την Τράπεζα της Αγγλίας και προς την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο Γκουαϊδό: «Σας ζητώ να σταματήσετε άμεσα την παράνομη αυτή συναλλαγή».

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Sam Meredith του αμερικανικού δικτύου  CNBC με τίτλο «Forget oil: Here’s why gold is key to Venezuela’s crisis-stricken government», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.