Ο βραβευμένος καθηγητής Κων. Δασκαλάκης έτοιμος να φτιάξει ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη ως ανάχωμα στο brain drain

0

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα αποκάλυψε ο 37χρονος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός λύνοντας τον γρίφο του Νας, παρουσίασε το όραμά του σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» και όπως ανέφερε, αυτό που επιθυμεί να πετύχει, είναι το κέντρο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο brain drain. Θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.
Πάντως, ο Έλληνας επιστήμονας σε παλιότερή του συνέντευξη στο ΑΠΕ είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για τη μαζική εκροή των πιο ταλαντούχων μυαλών της Ελλάδας.
Στην ομιλία του, το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος μίλησε επίσης για κάποια από τα θαύματα που μπορούν να αποτελέσουν οι έξυπνες μηχανές. Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τον αλγόριθμο που μπορεί να μετατρέπει φωτογραφίες σε πίνακες με την τεχνοτροπία συγκεκριμένων ζωγράφων.
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν πιστεύει πως οι μηχανές είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο. Παρομοίασε τη στενή νοημοσύνη που διαθέτουν σήμερα οι μηχανές σε μαθητές χαμηλής ευφυΐας. Όσο για το φόβο σύγκρουσης ανθρώπων και μηχανών πιστεύει πως δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα γιατί τις επόμενες δεκαετίες «δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο».
Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φάνηκε να συμπλέει με το νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ κατηγόρησε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς ότι συνέπραξαν στην αναίρεση των «καλών» αυτού του νόμου. Κι όπως πιστεύει, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους φοιτητές να προσφέρουν στην αγορά, αλλά «να γίνουν πολιτικοί».
«Κατά την ομιλία μου αναφέρθηκα στην εξέλιξη των υπολογιστών ως επιστήμη τον τελευταίο αιώνα, μίλησα για τις τεχνολογικές επαναστάσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, που έχουν να κάνουν με τις εφαρμογές των υπολογιστών στο διαδίκτυο και παρουσίασα ένα παράθυρο στο μέλλον προβάλλοντας το επίπεδο που βρίσκεται αυτή την στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη, τις προκλήσεις που τίθενται στο μέλλον και πως ο κόσμος μας μπορεί να αλλάξει με την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών», τόνισε επίσης ο ίδιος μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τόνισε πως ο κύριος επιστημονικός του στόχος είναι να ωθήσει νέους ανθρώπους στην γνώση και να την εξελίξουν.
«Είμαι εκπαιδευτικός. Στόχος του έργου μου είναι να «καλλιεργήσει» την ανθρώπινη γνώση περαιτέρω και να εμπνεύσει τους νέους να είναι και ο ίδιοι δημιουργικοί, αλλά και να βρουν τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους. Αν στο μέλλον ακούσω πως κάποιο από τα παιδιά που επωφελούνται από τις δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ακολουθήσει το δικό μου επιστημονικό πεδίο θα με έκανε πολύ χαρούμενο» είπε.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Θεωρία Παιγνίων, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Share.

Comments are closed.