Μανώλης Όθωνας: Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία τους, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα

0

«Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολικής οικοσκευής, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα» ανέφερε ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας. Μιλώντας στον ρ/φ ΣΚΑΙ 100,3 τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας συγκυβέρνησε με μια πολιτική προσωπικότητα και ένα πολιτικό μόρφωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές, όπως του τις επέβαλαν τα πιο συντηρητικά ευρωπαϊκά κέντρα. Ευτέλισε αρχές αξίες που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της αριστεράς. Αυτά τα όψιμα καβγαδάκια και οι χωρισμοί δεν θα δώσουν άφεση αμαρτιών για αυτή την στρατηγική του πολιτική επιλογή, ούτε για το αποτέλεσμα που είχε για την κοινωνία και τη χώρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μανώλη Όθωνα στον ρ/φ ΣΚΑΙ 100,3

  • Το πρωτεύον είναι οτι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και όχι οι πολιτικές παρενέργειες της.

Οι επιπτώσεις στα κόμματα και τις πολιτκές εξελίξεις που έχει η διαδικασία κύρωσης μιας συμφωνίας για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα κυριαρχεί στην συζήτηση και κινδυνεύει να καλύψει το βασικό θέμα που είναι αυτή καθεαυτή η συμφωνία. Μια συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι το μείζον, ενώ οι δευτερογενείς πολιτικές επιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι το πρωτεύον.

  • Γιατί καταψηφίζουμε την συμφωνία

Η χώρα πορεύθηκε από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά σε ένα πλαίσιο εθνικής γραμμής που μιλούσε για ονομασία erga omnes, όπως λέγεται στην διπλωματική ορολογία. Με απλά λόγια για  κάθε χρήση  στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Σκοπίων χωρίς καμία εξαίρεση. Δηλαδή στην πράξη, ότι το όποιο όνομα συμφωνηθεί θα ακολουθεί και θα προσδιορίζει οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη γείτονα χώρα, είτε αυτό λέγεται γλώσσα, είτε αυτό λέγεται υπηκοότητα, είτε εθνικότητα, είτε εμπορικό σήμα, είτε οτιδήποτε. Αυτό στην περίπτωση της συμφωνίας δεν ισχύει, γιατί κατά περίεργη εξαίρεση δεν αφορά τη γλώσσα και την εθνικότητα – με όποια ερμηνεία και να υιοθετεί κανείς για τον όρο. Γιατί, λοιπόν, πίεσαν τα Σκόπια και  αποδεχθήκαμε κάτι τέτοιο, αν δεν έχει τεράστια σημασία; Το πρόβλημα, άλλωστε, αποδεικνύεται από τις εκ των υστέρων πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είτε στο επίπεδο κοινοβουλίου των Σκοπίων, είτε από διεθνείς παράγοντες που αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται  διευκρινήσεις, επεξηγήσεις κατόπιν εορτής στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα, τα οποία θα  τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο αλυτρωτισμού. Όλοι ξέρουν ότι οτιδήποτε χρειάζεται να το διευκρινήσεις, να το εξηγήσεις ή να το δικαιολογήσεις είναι πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα επισημάναμε από την αρχή και δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας. Γι’ αυτό και η  Κοινοβουλευτική μας  Ομάδα θα καταψηφίσει αυτή την συμφωνία.

  • Ο κ. Τσίπρας προεξόφλησε ότι μετά την δημιουργία τετελεσμένων τα  κόμματα της αντιπολίτευσης  θα αναγκασθούν  να ρυμουλκηθούν στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του.

Σε ότι αφορά το δεύτερο επίπεδο που αφορά τις πολιτικές εξελίξεις λόγω της κύρωσης της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή επισημαίνω ότι τροφοδοτούνται και απορρέουν από μια συγκεκριμένη επιλογή του Πρωθυπουργού. Να προχωρήσει στην σύναψη μιας συμφωνίας και να εγγυηθεί στη γείτονα χώρα, αλλά κυρίως στο διεθνή παράγοντα, ότι θα την περάσει στη  βουλή, ενώ ήταν γνωστό και δεδομένο, ότι δεν είχε ο ίδιος την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ποτέ κανείς υπεύθυνος Πρωθυπουργός δεν προβαίνει σε εγγυήσεις τέτοιου είδους, πριν πάρει έγκαιρα και εξ’αρχής  πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος πολιτικής συναίνεσης. 

  • Τα σενάρια για οριακά νομότυπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες εξουσίας καταδεικνύουν το ύφος και το ήθος τους.

Αφού, λοιπόν, δεν κατάφερε να σύρει τα κόμματα, επιχειρεί να το κάνει με μεμονωμένους βουλευτές, για να διαμορφώσει αυτήν  την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, την οποία εγώ λίγο σκωπτικά ονομάζω δεδηλωμένη double face. Δηλαδή, άλλοι 151 για  κύρωση της συμφωνίας και άλλοι 151 για  στήριξη της Κυβέρνησης. Τυπικά, πράγματι, ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τέτοια περιθώρια στην κοινοβουλευτική τάξη. Πολιτικά, όμως, αυτό δεν μπορεί να σταθεί ιδιαίτερα  σε ένα πολιτικό περιβάλλον έτσι κι αλλιώς ασταθές, πολωτικό, διχαστικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει αυτή την στιγμή η χώρα. Υπενθυμίζω ότι ζούμε σε μία χώρα, που σε αντίθεση με τα παραμύθια της κυβέρνησης, εξακολουθεί να είναι εκτός αγορών, που η οικονομία της δεν παίρνει μπρος, η ανάπτυξη είναι ανεμική και  κοινωνία εξακολουθεί να περνάει μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Τα εθνικά μας θέματα σε όλα τα μέτωπα, από το αλβανικό μέχρι την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι σε καλό σημείο. Επομένως, όποιος επιχειρεί με σενάρια με οριακά νομότυπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες εξουσίας καταδεικνύουν το ύφος και το ήθος τους. Κάνει δε και λάθος πολιτική εκτίμηση για την αντοχή του εγχειρήματος του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα εκλογές.

  • Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολιτικής οικοσκευής,  δεν εξαγνίζει τον  κ. Τσίπρα.

Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολιτικής οικοσκευής,  δεν εξαγνίζει τον  κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας συγκυβέρνησε με μια πολιτική προσωπικότητα και ένα πολιτικό μόρφωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , για να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές, όπως του τις επέβαλαν τα πιο συντηρητικά ευρωπαϊκά κέντρα. Ευτέλισε αρχές αξίες που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της αριστεράς. Αυτά τα όψιμα καβγαδάκια και οι χωρισμοί δεν θα δώσουν άφεση αμαρτιών για αυτή την στρατηγική του πολιτική επιλογή, ούτε για το αποτέλεσμα που είχε  για την κοινωνία και τη χώρα.

Share.

Comments are closed.