Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η αναθεώρηση του Συντάγματος στο επίκεντρο της Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

0

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστών και άλλα θεσμικά θέματα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 67 στα 70 έτη, απασχόλησαν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Σεβαστίδης, αναφέρθηκε στην διαχρονική προσπάθεια των κομμάτων να παρέμβουν στην δικαιοσύνη, λέγοντας ότι  «η δικαιοσύνη αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα», ενώ αναφερόμενος στις επιθέσεις σε βάρος των λειτουργών της σημείωσε:
«Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης».
Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει την τοποθέτηση των δικαστών στην ηγεσία της δικαιοσύνης από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης οι δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από την ημέρα αποχώρησης τους από το δικαστικό σώμα.
Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους ενώ τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου επεσήμανε πως «ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες». Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με στόχο βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και στην αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό ενώ δήλωσε ανοικτός στο διάλογο ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο βήμα ανέβηκε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της δικαιοσύνης τόνισε ότι «η δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας». Εστιάζοντας δε στο θέμα του επηρεασμού των δικαστών είπε χαρακτηριστικά: «Λένε ότι επηρεάζουμε την δικαιοσύνη. Εμείς δεν είχαμε καμία επιρροή στο δικαστικό σώμα. Πώς γίνεται να επηρεάζουμε την δικαιοσύνη;»
Για την αναθεώρηση του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης τόνισε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Νίκος Σαλάτας απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της Βουλής ανέφερε πως μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά πρόσθεσε με νόημα: «είναι γνωστό ποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας μίλησε για την ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις. Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο, επισήμανε τις άθλιες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία.

Share.

Comments are closed.