Ο Πύρρος Δήμας για τις απαλλοτριώσεις περιουσιών Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία

0

Οι αλβανικές αρχές καταπατούν κάθε έννοια δικαίου με τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες, καταγγέλλει με ανάρτησή του στο facebook, ο Πύρρος Δήμας.
Ο μεγάλος αθλητής, 3 φορές Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα και να καταστήσει σαφές ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Η ανάρτηση του Πύρρου Δήμα στο facebook:
«Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου και την αγανάκτησή μου για τις συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του Αλβανικού Κράτους εναντίον των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών των συμπατριωτών και συντοπιτών μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Χειμάρρα.

Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών, και καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές
Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας έτσι όπως αυτά προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο.»

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
Η απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σύμφωνα με το himara.gr κάνει λόγο για την καταγραφή και τη μεταβίβαση ακινήτων περιουσιών του «δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού. Μόνο που οι περιουσίες αυτές δεν ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά σε έλληνες ομογενείς, βορειοηπειρώτες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αυθαίρετη ενέργεια» και εκφράζει την ανησυχία του. Καλεί δε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή η οποία οδηγεί σε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

Share.

Comments are closed.