Η σύγκρουση στη Βουλή περιείχε άρωμα… εκλογών

0

Άρωμα… εκλογών είχε η σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο, η οικονομία, η «παροχολογία» αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών, στη σκιά των νέων δηλώσεων Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας».
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκης λέγοντάς του ότι ο χαρακτηρισμός «παροχολογία» είναι προσβλητικός για τον ελληνικό λαό τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά «τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα».
Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «μία μεγάλη απάτη» και τον κατηγόρησε ότι κορόιδεψε τους πολίτες «με ψεύτικες υποσχέσεις».
Η σύγκρουση κορυφώθηκε όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι «ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων, ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση».
Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε:
«Δεν περίμενα εσείς να εκστομίσετε ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο κάτω κάτω, αν θεωρείται ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;». «Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», επεσήμανε.

Αλέξης Τσίπρας: Πρόσληψη 3.200 μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω ΑΣΕΠ
«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα ”Βοήθεια στο Σπίτι”. Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού – οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019. 

«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Μητσοτάκης: Η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη.
«Υπονομεύετε το μέλλον της χώρας, επιστρέφοντάς μας στις χειρότερες συνήθειες του παρελθόντος. Επιδόματα αντί για δουλειές. Ρουσφέτια αντί για αξιοκρατία. Χειραγώγηση των θεσμών αντί για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σκάνδαλα αντί για διαφάνεια. Δεν θα σας αφήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

«Είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «το 2019 είναι έτος εκλογών και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες και ο ελληνικός λαός θα σας στείλει στην αντιπολίτευση».
Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να παραπλανά την κοινωνία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «αν και νομίζετε ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών, όλοι οι πολίτες ξέρουν ότι η πολιτική σας είναι μία μεγάλη απάτη. Σήμερα κλείνετε 1.447 σκοτεινές μέρες στην εξουσία».

Γ. Κουτσούκος: Να ακυρωθεί «όλο το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου»
«Καλωσορίσαμε από την αρχή την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεψηφίσει αυτά που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με τα δύο χέρια της και συμπαγέστατη επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί και «όλο το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου».

Ο κ. Κουτσούκος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «σπεύδει έντρομη να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ το θεσμικό έκτρωμα Κατρούγκαλου», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυβερνώντες «μαζεύουν άρον άρον τις διατάξεις φοβισμένοι για το πολιτικό κόστος που θα έχει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων».

Χρήστος Κατσώτης: Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή
«Δεν καταργούνται οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα τα τελευταία χρόνια» παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Όπως σημείωσε, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «δεν καταργεί τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα που έχουν μειώσει τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από 30 φορές, που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και 50%». «Το νομοσχέδιο δεν επαναφέρει την κατώτερη σύνταξη, δεν καταργεί τον επανυπολογισμό που δίνει συντάξεις πείνας, δεν καταργεί τα ποσοστά αναπλήρωσης που από 70% έως 80% έχουν πάει στο 43%, το νομοσχέδιο δεν καταργεί τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας, δεν επαναφέρει τις συντάξεις των αγροτών που, από 486, σήμερα παίρνουν 320 ευρώ» πρόσθεσε.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Παρακολουθούμε κοκορομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχετικά με τα σημερινά τεκταινόμενα έκανε την πιο κάτω δήλωση
«Επί 3 ώρες παρακολουθήσαμε μια κοκορομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη. Μια προσπάθεια δημιουργίας στείρου δικομματισμού με τεχνητή πόλωση, διχαστική αντιπαράθεση μακριά από τις ανάγκες του σήμερα για την υπέρβαση της κρίσης. O πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μαζί με τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν την απόλυτη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει και το οποίο απαξιώνει το διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ντροπή τους, δεν θα τους περάσει

Νίκος Καραθανασόπουλος: Άσφαιρη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για να κρύψουν τη συμφωνία τους στην πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο
Το μέλος της ΚΕ & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της νέας μείωσης στις συντάξεις υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι συμφωνούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων με σκανδαλώδη προνόμια για στρατηγικές επενδύσεις. Συμφωνούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με την συμφωνία των Πρεσπών να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ενώ η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση.

Επίσης μίλησε για «Σκυλοκαυγά δικομματικό από το παρελθόν» και «ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση» και προειδοποίησε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα εξετάσει τις στάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις για το αν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της τέτοιους σκυλοκαυγάδες.

Share.

Comments are closed.