Ζόραν Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας και μιλάω μακεδονικά

0

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σχολίασε όσα είπαν κυβερνητικοί παράγοντες της Βουλγαρίας και τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν προς τον ίδιο και την πΓΔΜ στο ζήτημα της γλώσσας.
Ο Ζάεφ υποστήριξε ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, κάτι, που όπως είπε σύμφωνα με το b92.net, είναι ευρωπαϊκή αξία που ο καθένας πρέπει να σέβεται.
«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες». «Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe.
«Οι Καρακάτσνοφ, Ζαχάριεφ και Μπορίσοφ είναι φίλοι του μακεδονικού λαού. Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η πΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το Σαββατοκύριακο, ο βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προειδοποίησε τον Ζάεφ να μην κάνει κατάχρηση του ζητήματος της «μακεδονικής» γλώσσας για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Η βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που καλύπτει επικράτεια της Βουλγαρίας» είπε. «Ο Ζάεφ μπορεί να θέλει υφαρπάξει αύριο μια παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για πρόκληση» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
Σε μία πρώτη αντίδραση στη δήλωση Καρακατσάνοφ, τα Σκόπια σχολίασαν ότι «η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν θα αρνηθεί αυτό το δικαίωμα πια».

  • Διαβάστε το πλήρρεςε άρθρο της ιστοσελίδας net .με τίτλο «Zaev poručio: Ja sam Makedonac i govorim makedonski» στα σκοπιανά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.