Παρουσίαση βιβλίου Χατζηδάκη: Μητσοτάκης – Θεοδωράκης έρχονται πιο κοντά, αλλά και οι δύο διαψεύδουν τα σχετικά με τα «νταραβέρια» [Φωτο]

0

Για τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας-και του Ποταμιού, δεδομένου ότι το δεύτερο έχει αλλάξει στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;».
Οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε περίπτωση είναι ένα πεδίο στο οποίο οι δύο αρχηγοί συγκλίνουν, ωστόσο και οι δύο θέλησαν να αποσείσουν κάθε “κατηγορία” συναλλαγής με αφορμή το Σκοπιανό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να δείξει ότι δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ποταμιού, αλλά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Θεοδωράκης, επιμένοντας όμως στην ανάγκη να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι η θέση του κόμματος για την ανάγκη λύσης στο Σκοπιανό δεν αλλάζει, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική του στάση, λέγοντας ότι θα περιμένει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας στη Βουλή και θα πάρει θέση. Με λίγα λόγια άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να καταψηφίσει και δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις πιέσεις του Μαξίμου, το οποίο κάλεσε να αφήσει τις υποδείξεις.

Τι είπε ο κκ. Μητσοτάκης
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ, η οποία εξαρχής εξέφρασε την κάθετη αντίρρηση της στη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε το φόβο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιώθηκε στην κριτική της περί εκχώρησης “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας.

«Κάποιοι από το κοινό φώναζαν να δώσουμε τα χέρια. Εγώ μιλώ για τη ΝΔ και μόνο. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές. Είπαμε δεν θα δεχθούμε καμιά συμφωνία που παραχωρεί γλώσσα μακεδονική και έθνους και δικαιωθήκαμε. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, όποτε και αν έρθει, ώστε να μην επικυρωθεί. Αυτή η θέση δεν αφορά θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Έχουμε μια κοινή αντίληψη σε κάποια θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο Ζάεφ πανηγυρίζει. Καμμένος και Τσίπρας είπαν ναι εκεί που άλλοι είπαν όχι. Εσφαλμένο το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατια πούλησε τη Μακεδονία. Η ΝΔ μιλά μόνο για
Σχολίασε επίσης το εσφαλμένο, όπως το υπογράμμισε, σύνθημα σε καταλήψεις σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα «η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», αφήνοντας αιχμές κατά των ΑΝΕΛ: «εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, άλλοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας και όταν είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ, σφύριζαν αδιάφορα

Οι απόψεις του κ. Θεοδωράκη
Με τη σειρά του Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε όσους βάζουν τίτλους σε δημοσιεύματα περί αλλαγής στάσης του Ποταμιού στο Σκοπιανό ως προϋπόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ, «να μην κρίνουν εξ ιδίων αλλότρια». Σχολίασε μάλιστα ότι τα πρωτοσέλιδα περί ένταξης του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν τον ξαφνιάζουν, γιατί πριν από έξι μήνες τον έφεραν επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον τόνισε ότι το Ποτάμι δεν κινείται με βάση τις υποδείξεις άλλων και ότι έχει συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις. Τόνισε δε, για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία». Πιο αναλυτικά: 
«Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις των στελεχών του και μόνο. Τα σενάρια για το επικράτειας δεν είναι καινούργιο. Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου. Να απαντήσω στο ερώτημα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η καλύτερη συμφωνία. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση. Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις. Δεν κινούμαστε με βάση τις υποδείξεις και απαντώ στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό τους. Είμαστε Ποτάμι και τολμάμε και μιλάμε». 

Για το άρθρο 16 και τα μη κρατικών ΑΕΙ
Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συμφώνησαν και ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, ο δε επικεφαλής του Ποταμιού συντάχθηκε με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί αναθεωρητέο το συγκεκριμένο άρθρο έστω και με 151 σε αυτή τη Βουλή, ώστε η επόμενη με 180 να προσδιορίσει το περιεχόμενο του. Με την ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ συμφώνησε και ο τρίτος ομιλητής του πάνελ, καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παγουλάτος.

Η παρουσίαση του βιβλίου
Πέραν του κ. Μητσοτάκη και του κ. Θεοδωράκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση συμμετείχαν και ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Γιώργος Παγουλάτος καθώς και ο διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση, Σωτήρης Ντάλης.

Το «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» είναι η ματιά του Κωστή Χατζηδάκη στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας από τότε που ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι μια επισκόπηση της πορείας της χώρας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων. Είναι το προσωπικό «παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα του Κωστή Χατζηδάκη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά. Συνδεδεμένο με τις προσωπικές του μαρτυρίες και την ίδια την προσωπική συμμετοχή του είτε στην Ευρωβουλή είτε ως υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την παρουσίαση του βιβλίου

Share.

Comments are closed.