SigmaLive: H ExxonMobil δεν λαμβάνει υπόψη τις τις τούρκικες προκλήσεις στην Κύπρο

0

Ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan Aspray σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την εταιρεία από τον στόχο της.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Sigma, ο Tristan Aspray μίλησε για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «10», τις ενδείξεις για φυσικό αέριο αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την ΕΧΧΟΝ-MOBIL από το στόχο της, που είναι η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Tristan Aspray ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικές απειλές δεν εκτροχιάζουν τον αμερικανικό κολοσσό από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum,  σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή την διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο «10», το οποίο εξάλλου βρίσκεται  εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής», δήλωσε ο κ. Tristan Asprey. 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στα σπλάχνα της Δελφύνης ήταν πέραν από σαφής.
«Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι το στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική», ανέφερε.
O East-Med θα μπορούσε να αποτελέσει την λύση για μεταφορά του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
«Ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν», υπογράμμισε.
Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ’ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της EXXON-MOBIL μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.
«Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο «10», ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες, και η ανάπτυξη τους θα μπορούσε να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντικό παροχέα νέων πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή
», υποστήριξε. 

Δείτε το βίντεο με όλη τη συνέντευξη του αντιπροέδρου Tristan Aspray της EXXON-MOBIL στην τηλεόραση του Sigma

Share.

Comments are closed.