Κλιματική Αλλαγή, διεθνές εμπόριο, μετανάστευση και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο τελικό ανακοινωθέν των G20

0

Στην Κλιματική Αλλαγή, το διεθνές εμπόριο, τη μετανάστευση και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εστιάζει το κοινό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου των G20, στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Το ανακοινωθέν απαρτίζεται από 31 άρθρα και ένα παράρτημα, στο οποίο συγκαταλέγονται όλα τα έγγραφα που εγκρίθηκαν σε επίπεδο υπουργών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, «οι συζητήσεις για το τελικό κείμενο ήταν δύσκολες, αλλά οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φθάσουν σε συναίνεση».

Οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός της συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή
Στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες των G20 επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη αναστρέψιμη.
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία αντανακλά μία κοινή αλλά ετεροβαρής ευθύνη, στο πλαίσιο των διαφορετικών εθνικών συνθηκών» τονίζουν και προσθέτουν: «Θα συνεχίσουμε τη μάχη εναντίον της Κλιματικής Αλλαγής, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη
Στο τελικό κείμενο βέβαια, περιλαμβάνεται και η απόφαση των ΗΠΑ να μην εφαρμόσουν τη Συμφωνία, όπως είχε διατυπωθεί και τους προηγούμενους μήνες από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την απόφαση αποχώρησης και επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση για οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή πρόσβαση και ασφάλεια, χρήση όλων των πηγών ενέργειας και τεχνολογίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος». 

Συμφωνία για μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Οι ηγέτες των G20 δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο φλέγον ζήτημα του παγκόσμιου εμπορίου, συναινώντας στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Το διεθνές εμπόριο και οι διεθνείς επενδύσεις αποτελούν σημαντική πηγή ανάπτυξης, παραγωγικότητας, καινοτομίας, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αναγνωρίζουμε ότι τα πολυμερή εμπορικά συστήματα έχουν φθάσει στο τέλος τους. Στο υπάρχον σύστημα υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΠΟΕ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του».
Μάλιστα, οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι θα αξιολογήσουν την πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη σύνοδο των G20.

Δέσμευση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Στο μέτωπο της τρομοκρατίας, οι 20 ηγέτες εκφράζουν την προσήλωσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων και των ροών χρηματοδότησης προς αυτές.
«Θα επιταχύνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης των οργανώσεων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Καλούμε την ψηφιακή βιομηχανία να εργαστεί μαζί μας, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αξιοποίησης του διαδικτύου και των social media ως μέσο τρομοκρατικών επιδιώξεων».
Παράλληλα, στο ανακοινωθέν «ανανεώνεται η δέσμευση για κοινή εργασία, ως προς τη βελτίωση των διεθνών κανόνων, οι οποίοι αφορούν την ικανότητα αποτελεσματικής απάντησης στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις».

Στόχος οι πηγές της μεταναστευτικής κρίσης
Ειδική μνεία γίνεται τέλος, στη μεταναστευτική κρίση, με τις 20 ισχυρότερες χώρες να εστιάζουν στη σημασία της κοινής δράσης για τη διευθέτηση των πηγών του προβλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.
«Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων αποτελούν μία παγκόσμια ανησυχία με ανθρωπιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Share.

Comments are closed.