Μαθητές εναντίον  μαθητών για το Σκοπιανό – Καταλήψεις και… πολιτικά παιχνίδια

0

Κλίμα εμφυλίου, δυστυχώς, επικρατεί στα σχολεία,  ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές, με αφορμή τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν για σήμερα, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.
Καταλήψεις κατά της Συμφωνίας στη Βόρεια Ελλάδα
Εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια
είναι σχολεία στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία τα οποία καλούν σήμερα σε πορεία στο κέντρο της πόλης κοντά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελληνική» και «Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάνω από 20 σχολεία είναι υπό κατάληψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντι-Καταλήψεις υπέρ της Συμφωνίας στην Αττική
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τα τελευταία 20ωρα μια τεράστια επιχείρηση ώστε να ταυτιστούν αυτές οι καταλήψεις της Βόρειας Ελλάδας με την ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά των μαθητικών διαδηλώσεων της Βόρειας Ελλάδας τοποθετούνται μαθητές που μετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 σχολεία, καλούν σε αντιφασιστικές δράσεις μέσα στα σχολεία και ζητούν από τους μαθητές να συμμετάσχουν σε αντιφασιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 στα Προπύλαια.
«Οι μαθητές να σηκώσουν το κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού» αναφέρει η ανακοίνωσή τους.
Και προσθέτουν:
«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού.
ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ
Συμμετέχουμε όλοι μας στις πανεκπαιδευτικές πορείες στις 29/11, για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας και δεν αφήνουμε τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν!
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!
»

Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν ως τώρα τα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας, 1ο ΓΕΛ Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης, 5ο ΓΕΛ Ζωγράφου, 2ο ΓΕΛ Χολαργού, 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, 6o ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Η ΟΛΜΕ μπαίνει στο παιχνίδι
Συντασσόμενη με τους μαθητές που αντιδρούν στις κινητοποιήσεις, η ΟΛΜΕ με ψήφισμά της καλεί τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων και εκδηλώσεις, να οργανώσουν συγκεντρώσεις με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες.

«Οι μαθητές να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην επιτρέψουν στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό να διεισδύσουν στα σχολεία τους. Να μην επιτρέψουν στο μίσος να μολύνει τις ψυχές τους. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε τα σχολεία στην κατάσταση αυτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.)
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις ημέρες αυτές στα σχολεία δημιουργεί όχι μόνον ανησυχία για το παρόν αλλά και προβληματισμό για το είδος και την ποιότητα των αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης» τονίζει με ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ. και συνεχίζει «Είναι όμως γεγονός, ότι η όξυνση των αντιθέσεων το τελευταίο διάστημα  καλλιεργεί το έδαφος  της μισαλλοδοξίας και της βίας. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από την υπερεκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων των μαθητών και των γονέων και   την εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων».

Τελειώνοντας αναφέρει η Π.Ε.Κ. «Είναι ανάγκη την περίοδο αυτή, όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούμε  στην υποχρέωση για  διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας  στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης.
Να προφυλάξουμε τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης από  ιδέες ολοκληρωτικές, ξένες στη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, του ελληνικού σχολείου

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.
«Όχι στην πολιτική του Μίσους στα σχολεία
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις ημέρες αυτές στα σχολεία δημιουργεί όχι μόνον ανησυχία για το παρόν αλλά και προβληματισμό για το είδος και την ποιότητα των αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
Η Π.Ε.Κ. από τη συγκρότησή της και σε όλη τη διαδρομή της είναι συνδικαλιστική παράταξη, η οποία – εκτός των άλλων – αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη, προάγει τον πατριωτισμό και την αγάπη στην πατρίδα,  και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.
Είναι όμως γεγονός, ότι η όξυνση των αντιθέσεων το τελευταίο διάστημα  καλλιεργεί το έδαφος  της μισαλλοδοξίας και της βίας. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από την υπερεκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων των μαθητών και των γονέων και   την εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων.
Είναι ανάγκη την περίοδο αυτή, όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούμε  στην υποχρέωση για  διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας  στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης.
Να προφυλάξουμε τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης από  ιδέες ολοκληρωτικές, ξένες στη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, του ελληνικού σχολείου.
Θεωρούμε την οποιαδήποτε απόπειρα εισαγωγής πολιτικής του Μίσους στα σχολεία ως απόλυτα αντιεκπαιδευτική ενέργεια, που υπονομεύει ευθέως τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον αυτής της παρακμιακής αντίληψης και χειραγωγικής πρακτικής.   
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩ
Ν»

Η ΔΑΚΕ καθηγητών κάνει λόγο για εθνική αφύπνιση των μαθητών
Την ώρα που το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει, η ΔΑΚΕ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εθνική αφύπνιση των μαθητών:

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνισητων μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.
Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του, κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του «εθνομηδενισμού» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών δεν χαρίζει την πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού στη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Στον ανιστόρητο Υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, δηλώνουμε ότι ο πατριωτισμός  δεν έχει καμία σχέση με τον Φασισμό

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε όλη την χώρα.
Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, παρατηρείται μια έξαρση μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, που έχουν ως βασική πολιτική αιχμή την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το πλαίσιο των εν λόγω καταλήψεων αναπαράγει αιτήματα και λογικές με σαφή ακροδεξιό και φασιστικό χαρακτήρα. Οι εν λόγω καταλήψεις και κινητοποιήσεις είναι προφανές ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/ες δεν κλήθηκαν να συναποφασίσουν μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, σχετικά με την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.
Η συνθηματολογία που αναπαράγεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, απηχεί σε συγκεκριμένες αντιλήψεις που είναι βγαλμένες από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας. Οι αντιλήψεις αυτές, ενώ προβάλλονται ως αντισυστημικές, μόνο αντισυστημικές δεν είναι. Ο φασισμός ιστορικά εξέφραζε πάντα το πιο σκληρό πρόσωπο του συστήματος, αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής
Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι:
«Ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τις τελευταίες καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούνται με αφορμή το Εθνικό θέμα της Μακεδονίας, δηλώνει ξεκάθαρα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι διαφωνεί.
Τα Εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων.
Το σχολείο δεν μπορεί να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα.
Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενάντια στον φανατισμό και το μίσος.
Καλεί όλες και όλους να μην επιτρέψουν να διχαστεί περαιτέρω η  ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά μέσα στους σχολικούς χώρους

Σταύρος Θεοδωράκης: Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας
Με ανάρτησή του στο facebook τοποθετείται για το ζήτημα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Ανάρτηση του Σταύρου
«Και να που οι καθιερωμένες χειμωνιάτικες μαθητικές καταλήψεις αποκτούν φέτος χρώμα μαύρο και όχι κόκκινο, όπως είχαμε συνηθίσει!
«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν – σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ. 
«Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό – φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών. 
«Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε».
Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματα τους την αθωότητα των παιδιών. Άλλες χρονιές έβαζαν – ακόμη και τους μαθητές των δημοτικών – να φωνάζουν εναντίον της Ευρώπης, εναντίον των τραπεζών και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής. Λέξεις παρμένες και αυτές από ομιλίες άλλων αρχηγών.
Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια… Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος.
Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός. 
Να μην δανείζουν την φρεσκάδα τους και την νεανική τους επαναστατικότητα σε αυτούς που μυρίζουν μούχλα και – επί του προκειμένου – φασισμό

Share.

Comments are closed.