Αρχαία, πέτρινη Μάσκα 9.000 ετών βρέθηκε στην Παλαιστίνη από ισραηλινούς αρχαιολόγους

0

Μια ανατριχιαστική αρχαία λίθινη μάσκα, νεολιθικής εποχής, που χρησιμοποιείται για οικογενειακές τελετουργίες πριν από 9.000 χρόνια βρέθηκε σε αγρό νότια της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη του Ισραήλ, από ισραηλινούς αρχαιολόγους. Αυτή την αρχαία μάσκα ανακάλυψε τυχαία, στις αρχές του έτους, ένας εποικιστής που έκανε βόλτα στον παραπάνω αγρό
Είναι σκαλισμένη σε ροζ και κίτρινο ψαμμίτη και παριστάνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Έχει σχέσεις με τις αρχές της αγροτικής κοινωνίας, όταν οι άνθρωποι στο Λεβάντ άρχισαν να απομακρύνονται από τον τρόπο ζωής των συλλεκτών κυνηγών και στρέφονται προς τις γεωργικές πρακτικές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πρόγονοί μας απολάμβαναν πιο περίπλοκες τελετουργικές θρησκευτικές τελετές, καθώς εγκαταστάθηκαν σε ένα μέρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Η μάσκα είναι πολύ φυσιολογική αναπαράσταση προσώπου όπου μπορείτε να δείτε τα ζυγωματικά και την τέλεια μύτη», δήλωσε ο ισραηλινός αρχαιολόγος Ronit Lupu.
«Είναι μια σπάνια μάσκα που βρέθηκε πριν από 35 χρόνια στον Εβραϊκό οικισμό της Pnei Hever στη Δυτική Όχθη – ένα παλαιστινιακό έδαφος που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ μετά τον εξάμηνο πόλεμο του 1967.
Θεωρείται ότι οι νεολιθικές μάσκες χρησιμοποιήθηκαν σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές και σε τελετές θεραπείας και μαγείας.
Το αντικείμενο πιθανότατα θα ήταν ζωγραφισμένο με έντονο χρώμα, αλλά όλα τα απομεινάρια χρώματος έχουν απομακρυνθεί από καιρό.
Οι πέτρινες μάσκες συνδέονται με την αγροτική επανάσταση
», ανέφερε η Ισραηλινή Αρχαιολογική Εταιρεία ( Israeli Antiquities Authority – IAA).

«Η μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στο κυνήγι και τη συγκέντρωση στην αρχαία γεωργία και την εξημέρωση των φυτών και των ζώων συνοδεύτηκε από μια αλλαγή στην κοινωνική δομή και μια απότομη αύξηση των τελετουργικών-θρησκευτικών δραστηριοτήτων» συνεχίζει η IAA.
«Ήταν μέρος της τελετουργίας και της διατήρησης της οικογενειακής κληρονομιάς που έγινε αποδεκτή εκείνη τη στιγμή», αναφέρουν οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι και προσθέτουν «Οι πέτρινες μάσκες, όπως αυτή της Χεβρώνας, είναι παρόμοιες σε μέγεθος με το ανθρώπινο πρόσωπο, γι ‘αυτό και οι λόγιοι τείνουν να τις συνδέουν με τέτοια λατρεία».

  • Διαβάστε ντο πλήρες ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Harry Pettit, της διαδικτυακής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, με τίτλο «Rare 9,000-year-old stone mask used in ancient rituals aimed at protecting a family’s prosperity is uncovered by Israeli archaeologists» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.