Συζήτηση στη Βουλή: Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου από Μητσοτάκης – Καταγγελία από Τσίπρα για δημιουργία αρνητικής εικόνας λόγω ψηφοθηρίας

0

Δριμύτατη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ανομία
«Το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί, καθώς έχει μετατραπεί σε άσυλο παραβατικότητας, ανομίας και βίας», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το Πανεπιστήμιο»

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η πολιτεία άλλοτε αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει με τη βία, το κράτος είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας και τις συμμορίες που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ανομία δεν αφορά μόνο την Παιδεία, αλλά και το σύνολο της πολιτικής ζωής, με την ανοχή της κυβέρνησης, η βία και η ανομία που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξάγονται στην κοινωνία».
Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι εγκληματικές ομάδες έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση λαθραίων προϊόντων, ενώ οι συλλογικότητες έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε γιάφκες και ορμητήρια, υποστήριξε.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Την ερώτησή μου τη συνυπογράφουν άτυπα όλοι αυτοί οι καθηγητές, όπως και φοιτητές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους, καθηγητές που καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα, όχι μόνο σε μένα. Ως πότε θα συγκαλύπτετε την ”ομερτά” της ατιμωρησίας με πράξεις και παραλήψεις, ως πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές, τους φοιτητές, και τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;».
Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την «κατάντια» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».
«Το άσυλο όπως ισχύει σήμερα, με τον νόμο Γαβρόγλου είναι προσβολή του κράτους δικαίου, ενθαρρύνει την ανομία», συμπλήρωσε-  ενώ υπογράμμισε, ως προς τη δική του στάση, πως αν τα Πανεπιστήμια θελήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και περιφρούρησης θα το συζητήσει. Μέχρι τότε θα εφαρμόζεται και στα Πανεπιστήμια η κοινή ποινική νομοθεσία, θα προστατεύεται η έρευνα, η γνώση και η ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ορθώσει το ανάστημά του και θα λειτουργεί με ελευθερία, δημιουργικότητα και αξιοκρατία.

Τσίπρας: Καταστροφολογία παντού
Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως για να ψηφοθηρήσει δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας. «Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζεστε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει: «Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι′ αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου,
Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.
«Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

ΚΚΕ: Τσίπρας – Μητσοτάκης συμφωνούν με την ακόμη στενότερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, για την αντιπαράθεση που υπήρξες τη Βουλή, τονίζει:

«Πίσω από την κούφια αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, για την “ανομία” στα Πανεπιστήμια, κρύβεται αυτό που δηλώθηκε ξεκάθαρα κι απ’ τους δύο, ότι συμφωνούν με την ακόμη στενότερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά, που με απλά λόγια σημαίνει προετοιμασία για επιστήμονες – αποφοίτους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα και μισθούς.
Γι’ αυτό και στην πολιτική τόσο του ενός, όσο και του άλλου, ανεξάρτητα πως το διατυπώνει ο καθένας, είναι η διασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων μέσα στα Ιδρύματα, ώστε ανενόχλητες να “αλωνίζουν” οι μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εμπόδια απ’ το φοιτητικό κίνημα και τις μορφές πάλης που αυτό επιλέγει

Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας μοιάζει με τον παλιότερο Κιμ Γιονγκ Ουν
Με ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή:

«Η σημερινή τοποθέτηση του κ.Τσίπρα εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μετάφραση παλιότερης ομιλίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και λέω παλιότερης καθότι και η Βόρεια Κορέα επέτρεψε το 2010 τα μη κρατικά πανεπιστήμια.»

Σχόλιο Φώφης Γεννηματά: Τεχνητή πόλωση και διχασμός και στην Παιδεία
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της στα social media σχολιάζει τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.
«Και σήμερα στο ίδιο έργο θεατές…
Τεχνητή πόλωση και διχασμός και στην Παιδεία, εκεί που η συνεννόηση είναι όσο ποτέ απαραίτητη.
Όμως ούτε Ρουβίκωνας, ούτε «φάμπρικα» στις εξετάσεις.
Αρκετά πια. Είναι ώρα ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας. Για όλους μας

Share.

Comments are closed.