Reuters: Εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο σεξουαλικής κακοποίησης τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

0

Σε έναν φαύλο κύκλο σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλωβισμένα τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο, επικαλούμενο στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Φάρος“, η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, επισημαίνει πως πολλά από αυτά αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν. Στη συνέχεια, ειδικά στη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες.
«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι χρημάτων. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους», είπε ο Νταν Μπίσουας (Dan Biswas), ο ιδρυτής της Φάρος (Faros).
«Το άλλο άκρο του φάσματος, που ήταν σοκαριστικό για εμάς, ήταν η διαπίστωση ότι τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, υπάρχουν στην Ελλάδα. περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Σύμφωνα δε με τη UNICEF, το 2017 έφτασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Από τον αριθμό αυτό, σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλά ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και χωρίς να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές ή ντόπιους.

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της δημοσιογράφου Lin Taylor του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reutersμε τίτλο «Vicious cycle as exploited refugee boys in Greece turn to abuse» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.