Economist: Πώς παραμένει ο Ρουβίκωνας ατιμώρητος

0

Στον Ρουβίκωνα και τη δράση του υπό την ανοχή των ελληνικών Αρχών αφιερώνει ο Economist άρθρο με τίτλο «Πώς μια ομάδα ταραξιών από την Αθήνα παραμένει ατιμώρητη» και υπέρτιτλο «Αναρχία με άδεια;».
Το δημοσίευμα περιγράφει τα Εξάρχεια ως έδρα -εδώ και καιρό- μιας «μικρής αλλά ταραχώδους κοινότητας αυτοχαρακτηριζόμενων αναρχικών», που μετατρέπεται σε πεδίο μάχης τα Σαββατοκύριακα με εξτρεμιστές να πετούν μολότοφ, τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι οι Αρχές αγνοούν τα παράπονά τους.
Αλλά σε αντίθεση με αυτούς τους ταραξίες, «μια αναρχική ομάδα, ο Ρουβίκωνας, χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένες μεθόδους για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο ένα σινεμά-μπαρ κοντά στην κεντρική πλατεία Εξαρχείων, όπου συχνάζουν βαποράκια και πωλητές παράνομων τσιγάρων, ο Ρουβίκωνας κάνει ενοχλητικές επιθέσεις κατά πρεσβειών, κρατικών κτιρίων και γραφείων πολυεθνικών εταιρειών. Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται, με τους εισαγγελείς να χαρακτηρίζουν ως “πολύ ασήμαντες” τις ενέργειές τους για να δικαιολογήσουν μια πλήρη έρευνα», αναφέρει ο Economist.
Tο βρετανικό περιοδικό καταγράφει στη συνέχεια του άρθρου επιθέσεις του Ρουβίκωνα στις πρεσβείες Τουρκίας, Γαλλίας και Αυστρίας, τις καταστροφές σε ακυρωτικά μηχανήματα στο μετρό και στα γραφεία της Novartis.
Και σημειώνει: «Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανέχεται τη δράστη του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να καθησυχάσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους πως, παρά το ότι εφαρμόζει τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που υπαγόρευσαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, το κόμμα παραμένει στην καρδιά του ριζοσπαστικού κινήματος».
Θυμίζει, δε, την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπέρ της απελευθέρωσης μελών του Ρουβίκωνα που συνελήφθησαν μετά την εισβολή τους στη Βουλή, στη λογική ότι «ήταν μια απλή πράξη διαμαρτυρίας».
Και καταλήγει το άρθρο: «Ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ανησυχούν, ωστόσο, ότι η ομάδα αυτή γίνεται κέντρο εκπαίδευσης εξτρεμιστών. Ορισμένα μέλη του Ρουβίκωνα έχουν σχέσεις με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μιας ομάδας που έστειλε το 2010 επιστολές-βόμβες σε Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες τους βρίσκονται τώρα στη φυλακή, αλλά ένα άλλο φερόμενο μέλος τους αναμένει τη δίκη του κατηγορούμενο ότι έστειλε πακέτο βόμβα το 2017 στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, που διετέλεσε για λίγο διάστημα πρωθυπουργός στη διάρκεια της ευρω-κρίσης. Ο κ. Παπαδήμος τραυματίστηκε σοβαρά όταν άνοιξε το πακέτο στο αυτοκίνητό του».

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του εβδομαδιαίου βρετανικού περιοδικού Τhe Economist με τίτλο «How a group of Athens troublemakers goes unpunished» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.