Αθανάσιος Κατερινόπουλος: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής από την αλβανική αστυνομία

0

«Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής από την αλβανική αστυνομία, μετά τον τραυματισμό του επήλθε η εκτέλεση» δήλωσε μεταξύ άλλων στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ Αθανάσιος Κατερινόπουλος
«Οι κανόνες εμπλοκής σε μία συγκροτημένη πολιτεία είναι περίπου οι ίδιοι. Υπάρχει πάντα ένα δίκαιο που οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να ακολουθούν. Οι εμπλοκές στηρίζονται κυρίως στα θέματα της άμυνας και ειδικά στη χρήση των όπλων. Μετά τον τραυματισμό του και την εξουδετέρωσή του επήλθε η εκτέλεση, η βολή που εκτέλεσε αυτόν τον άνθρωπο. Δεν εφαρμόστηκε κανένας κανόνας εμπλοκής από ανθρώπους που υπηρετούν σε μία συγκροτημένη πολιτεία. Εκ του αποτελέσματος δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο εμπλοκής», είπε ο κ. Κατερινόπουλος.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε αλλά αν δεχτούμε την αλβανική πλευρά, υπήρχε άμυνα εάν ο Κατσίφας είχε εκδηλώσει επίθεση εναντίον τους. Όμως, η αντίδρασή τους θα έπρεπε να είναι τέτοια ώστε να εξουδετερώσουν αυτή την επίθεση και όχι να εκτελέσουν έναν άνθρωπο απέναντί τους. Η εξουδετέρωση μπορεί να γίνει και με 2 -3 πυροβολισμούς ακινητοποίησης, τραυματισμού κλπ», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Κατερινόπουλος τόνισε ότι «απάντηση θα έδινε μία σοβαρή ιατροδικαστική εξέταση. Αν η σορός μεταφερόταν στη χώρα μας για να γίνει ο ενταφιασμός, θα μπορούσε να γίνει μία δεύτερη εδώ και οι δικοί μας ιατροδικαστές να δώσουν απαντήσεις για το χρόνο που επήλθε ο θάνατος, για το ποιος πυροβολισμός έδωσε τη χαριστική βολή. Θα είχαμε απαντήσεις για το αν πρόκειται για εκτέλεση εν ψυχρώ ή όχι. Αν έγιναν κάποια πράγματα εκτός πρωτοκόλλων, εκτός νομιμότητας, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο», υποστηρίζοντας ότι «υποχρέωση υπάρχει αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται και οι δύο πλευρές. Δεν πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν οι Αλβανοί. Το θέμα έχει εξελιχθεί σε πολιτικό, είναι δυνατόν να μην ακούσουν τις πολιτικές εντολές της κυβέρνησής τους; Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών είναι πάρα πολύ σημαντικός αρκεί να προβλέπονται κάποιες κυρώσεις σε αυτούς που δεν εφαρμόζουν τις εντολές και τις οδηγίες αυτών των οργανισμών».
«Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται ποτέ με βάση την ιδεολογική ταυτότητα του καθενός. Είναι άνθρωπος ό,τι και αν πιστεύει είτε πολιτικά είτε θρησκευτικά», σημείωσε ο κ. Κατερινόπουλος.

Share.

Comments are closed.