Οι υποψηφιότητες εφτά μήνες πριν από τις κάλπες των περιφερειακών εκλογών

0

Σιγά-σιγά αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή το παζλ των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς «κλειδώνουν» οι περισσότερες υποψηφιότητες για τις περιφέρειες. Εκεί, δηλαδή, όπου θα δοθεί η μάχη των εντυπώσεων είναι ο χάρτης της Ελλάδας και το χρώμα με το οποίο θα βαφτεί, αναλόγως των υποψηφίων που θα εκλεγούν.

Πάντως αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής σε όλη την Ελλάδα:

  • Στην Αττική, φαίνεται πως θα γίνει ντέρμπι για τρεις: τον Γιώργο Πατούλη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, τον πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής και τη νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης υποψήφιος με τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας θα είναι ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Σπύρος Τζόκας.
  • Στην Κεντρική Μακεδονία, υποψήφιος θα είναι εκ νέου, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ του Μητσοτάκη, ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Από το ΚΙΝΑΛ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Χρήστου Παπαγεωργίου, ενώ γρίφος παραμένει η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι: των Γιάννη Αμανατίδη, Σωκράτη Φάμελλο και Μάρκο Μπόλαρη.
  • Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο. Ωστόσο έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατέβει ως «αντάρτης» ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου. Από το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηριχθεί ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτζής, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος θα είναι ο Κώστας Κατσιμίγας.
  • Στη Δυτική Μακεδονία, ο Θόδωρος Καρυπίδης θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την είχε έστω και ανεπίσημα το 2014. Ο βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης είναι η επιλογή της ΝΔ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής κατεβαίνει με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
  • Στην Ήπειρο, υποψήφιος για λογαριασμό της ΝΔ θα είναι ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, όμως την Πειραιώς προβληματίζει η υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου, ενώ από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Δημητρίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει, καθώς έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη.
  • Στη Θεσσαλία, ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και απέναντί του θα έχει τον γιατρό και ακαδημαϊκό, Νίκο Τσιλιμίγκα, ο οποίος έχει το χρίσμα του Κινήματος Αλλαγής και δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη Στερεά Ελλάδα, τον Κώστα Μπακογιάννη φιλοδοξεί να διαδεχθεί ο μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχης του, Φάνης Σπανός, ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ. Η πρώην υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή αποτελεί μια ισχυρή υποψηφιότητα από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, μολονότι την απόφασή του να είναι υποψήφιος ανακοίνωσε και ο δήμαρχος Σκύρου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος έχει επαφές με την Κουμουνδούρου. Υποψήφιος ως ανεξάρτητος θα είναι, όπως έχει δηλώσει, ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
  • Στη Δυτική Ελλάδα, ο Απόστολος Κατσιφάρας είναι φαβορί για την επανεκλογή του και θα στηριχθεί όχι μόνο από το Κίνημα Αλλαγής, απ’ όπου προέρχεται πολιτικά, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσαν τα κομματικά του όργανα. Η ΝΔ θα έχει υποψήφιο τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Πληροφορίες θέλουν και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλο να σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
  • Στην Πελοπόννησο, από τη ΝΔ υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και από το Κίνημα Αλλαγής προκρίνεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, αφού ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεν θα στηριχθεί ούτε από την Πειραιώς ούτε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Δέδες προβάλλει ως φαβορί για υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στα Ιόνια Νησιά, η ισχυρή υποψηφιότητα φαντάζει αυτή της πρώην ευρωβουλευτού της ΝΔ Ρόδης Κράτσα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Υποψήφιος επιθυμεί να είναι και ο προερχόμενος από τη ΝΔ Σπύρος Σπύρου.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο, η Χριστιάννα Καλογήρου, νυν περιφερειάρχης, θα διεκδικήσει την επανεκλογή της με το χρίσμα της ΝΔ, ενώ η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Σταμάτης Μαλέλης έστρεψε το Κίνημα Αλλαγής στην επιλογή Παναγιώτη Χριστόφα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, συζητείται το όνομα του βουλευτή, Δημήτρη Σεβαστάκη.
  • Στο Νότιο Αιγαίο, η ΝΔ «κατεβάζει» τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται το όνομα του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού και αν δεν κατέβει ο Σαντορινιός πιθανόν να στηριχθεί ηυποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη, Μανώλη Γλυνού, ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής.
  • Τέλος, εξαιρετικά περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης αποτελεί… μήλον της έριδος. Το Κίνημα Αλλαγής πρόλαβε και ανακοίνωσε τη στήριξή του, ενώ η ΝΔ λέγεται πως έχει θέσει ως όρο για να στηρίξει τον κ. Αρναουτάκη να μην αποδεχθεί ο ίδιος τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η Κουμουνδούρου θεωρείται δεδομένο πως θα δηλώσει ότι τον υποστηρίζει, αφού είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κρήτη κι ο πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει αναφερθεί με θετικά λόγια στο έργο του. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται υποψήφιος της ΝΔ να είναι ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ!
Share.

Comments are closed.