Με λαμπρότατα η Πύλος θα γιορταστεί η 191η επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου – Ιερώνυμος, Μητσοτάκης και Σαμαράς θα είναι παρόντες

0

Τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θα παραβρεθούν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας καθώς και Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 19.30, θα παρακολουθήσει την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Παλαιό λιμάνι Πύλου, ενώ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 18.00 θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Πύλου Νέστορος, στην Πύλο.
Ο τετραήμερος εορτασμός για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο θα κορυφωθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου με τη δοξολογία παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου, τις καταθέσεις στεφάνων, στην πλατεία τριών Ναυάρχων, την καθιερωμένη παρέλαση και τέλος το βράδυ την αναπαράσταση της ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλο
Παράλληλα την ίδια ημέρα, έχει προγραμματιστεί η τελετή τιμητικής διάκρισης της Σχολής Ευελπίδων από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, με το Χρυσό Μετάλλιο του δήμου, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Υδρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τετραήμερου εορτάσμου

  • Πέμπτη 18 Οκτωβρίου
    Στις 6.30 το απόγευμα: “Ταξίδι στο χρόνο με τη ματιά ενός θαλασσοπόρου”. Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του Παναγιώτη Σοφικίτη, στην οικία Τσικλητήρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 του μήνα.

    Στις 7.30 το βράδυ: “Ο στρατηγός Nicolas – Joseph Maison: Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν να φτιάξουν”. Ομιλία της συγγραφέως Ξένης Μπαλωτή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Στις 8.30 το βράδυ: “Πάμε ξανά στα θαύματα”: Μουσική συναυλία με την Κλαούντια Ντελμέρ και τους Mottet, στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.
  • Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
    Στις 11 το πρωί: Παρέλαση παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών στον όρμο του Ναβαρίνου.

    Στις 12.10 το μεσημέρι: Τιμητική εκδήλωση υπέρ των θανόντων από τις θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832, στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων και κατάθεση στεφανιών, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Ηλιάνα Κονδυλοπούλου.
    Στις 2 το μεσημέρι: Μεταφορά σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος.
    Στις 3 το μεσημέρι: Συγκέντρωση εκπροσώπων πρεσβειών Α/ΓΕΝ, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου – Νέστορος στο λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφανιών.
    Στις 6.30 το απόγευμα: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγου Κυριών και Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλου.
  • Σάββατο 20 Οκτωβρίου
    Στις 10.20 το πρωί: Τέλεση δοξολογίας στην οποία θα προστή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Θα ακολουθήσουν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Στη συνέχεια, παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

    Στις 12.15 το μεσημέρι: Τελετή τιμητικής διάκρισης της Σχολής Ευελπίδων από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος με το Χρυσό Μετάλλιο του δήμου και υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Υδρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Στις 7.30 το βράδυ: Αναπαράσταση της ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου.
  • Κυριακή 21 Οκτωβρίου
    Στις 7.30 το βράδυ: “Ελληνισμός – πολιτισμός – ρωμιοσύνη – αδελφοσύνη”, εκκλησιαστική και κοσμική μουσική από τα μέλη της χορωδίας Ars Musica Ensemble, στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα.
Share.

Comments are closed.