Μετά το σχίσμα με το πατριαρχείο η Ρωσική Εκκλησία ζητά από τους Ρώσους να μην επισκέπτονται το Άγιο Όρος

0

Μετά την διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός από τον κλήρο, ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις να αποφεύγουν το Άγιον Όρος, δηλαδή συστήνει «εμπάργκο» επισκέψεων στο «Περιβόλι της Παναγίας».
Επιπλέον όπως αναφέρει το BBC, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν δαπανήσει από το 2005, τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια για συντήρηση Iερών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή καταστραμμένων κτιρίων κτλ.
Οι περισσότερες δωρεές έχουν γίνει προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), και συγκεκριμένα στο λεγόμενο «ταμείο αποκατάστασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονος» που δημιούργησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το 2011.
Σημαντικά επίσης κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς Μονές του Αγίου Όρους, δαπανήθηκαν από τον πρώην Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, αλλά και από τους Αντρέι Κουρίεβ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, τον Γενικό Εισαγγελέα Γιούρι Τσάϊκα, τον πρώην επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, τον Μιχαήλ Αμπράμοφ, τον Ιβάν Σαββίδη και άλλους.
Η Ρωσική Εκκλησία, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, γνωρίζει των μέγεθος των χρημάτων που δωρίζονται στο Άγιον Όρος και μάλιστα το γεγονός αυτό σχολίασε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Ο κ. Ιλαρίωνας προτείνε στους ρώσους επιχειρηματίες να στραφούν προς τις Μονές της Ρωσίας: «Θα τους συνιστούσα πλέον να στρέψουν την προσοχή τους, και να επενδύσουν στα ρωσικά μοναστήρια της χώρας τους. Έχουμε δικά μας Μοναστήρια που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως την Μονή Σολοβέτσκι, την Μονή Βαλαάμ, την Λαύρα του Κιέβου, την Λαύρα του Αγίου Σεργίου και πολλά άλλα».
«Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και Μοναστήρια από ό,τι στο Άγιον Όρος» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Share.

Comments are closed.