Θύελλα αντιδράσεων για τα σχέδια του ΥΠΠΕΘ να κόψει τις θετικές επιστήμες από τις εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου

0

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στον χώρο της Παιδείας, από την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου κ. Γαβρόγλου να «κόψει» μαθηματικά, φυσική, χημεία, γεωλογία και βιολογία από τις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου
Σε μια εποχή, που οι θετικές επιστήμες, ακριβώς επειδή αποτελούν τον βασικό μοχλό της παγκόσμιας  ανάπτυξης, διαρκώς κατακτούν όλο και μεγαλύτερο  μερίδιο στα εκπαιδευτικά προγράμματα στις προηγμένες χώρες, ενώ παράλληλα αυξάνονται κατακόρυφα και οι σχετικές δαπάνες για έρευνα!
Με οξύτατες ανακοινώσεις τους, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία καθώς και οι ενώσεις Φυσικών, Χημικών και Βιολόγων, επιτίθενται κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον οποίον κατηγορούν ότι οδηγεί την παιδεία στην χώρα σε μια «πρωτοφανή οπισθοδρόμηση» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας όσους συμφωνήσουν και συμπράξουν την διάλυση του Λυκείου ότι «θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδος…»
Η σχετική πρωτοφανής εισήγηση, έγινε από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Κουζέλης, την οποία και υιοθέτησε (μέχρι στιγμής…) και το υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση πάλι του ΙΕΠ, όχι μόνο μειώθηκαν δραστικά οι ώρες διδασκαλίας στα συγκεκριμένα μαθήματα στο Γυμνάσιο, αλλά στη Β Λυκείου δεν εξετάζεται κανείς στη Γεωμετρία Γενικής Παιδείας ενώ στην Άλγεβρα μόνο οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά προσανατολισμού οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης. Αντίστοιχα στην Α Λυκείου θα εξετάζεται μόνο Φυσική, Χημεία και όχι η Βιολογία η οποία θα επιστρέφει στη Β Λυκείου.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι επί υπουργίας Γαβρόγλου προβάλλεται σχεδόν… επί μονίμου βάσεως ως «επιχείρημα» ότι ανάμεσα στο Υπουργείο και στο ΙΕΠ  επικρατεί… σχίσμα! Ότι ,δηλαδή, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου και ΙΕΠ η οποία όμως όχι μόνο δεν επιλύεται ριζικά, αλλά προφανώς και… επιβραβεύεται, αφού ο υπουργός υιοθετεί πάντα τις εισηγήσεις του- οι οποίες σημειωτέον είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα
Και μη χειρότερα!!!!

Share.

Comments are closed.