New York Times: «Ρωσική επιχείρηση επηρεασμού» στα Σκόπια μέσω του Ιβάν Σαββίδη του ανθρώπου του Κρεμλίνου

0

Στο γαϊτανάκι των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να προστεθεί ένα ρεπορτάζ των New York Times για τον υποτιθέμενο ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση της συμφωνίας αυτής. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αρκείται μόνο σε αποκαλύψεις και ισχυρισμούς για τη δραστηριότητα του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στο ζήτημα των Σκοπίων, αλλά περιγράφει και το πώς η γενικότερη παρουσία του Ιβάν στα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής πολιτικής τον έβαλε στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών –που ως φαίνεται δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα.
Και κάτι ακόμα σημαντικό για να είναι απλή σύμπτωση. Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύεται ενώ:

  1. το Κρεμλίνο μόλις επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Δεκεμβρίου, και
  2. ο Πάνος Καμμένος –ένας από τους έλληνες πολιτικούς με τις καλύτερες σχέσεις με τον Ιβάν– επισκέπτεται το αμερικανικό Πεντάγωνο και συμφωνεί με τους Αμερικανούς στην αναγκαιότητα εποπτείας της ρωσικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η αμερικανική εφημερίδα στο σημερινό της άρθρο ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες, του περασμένου Ιουνίου, που αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επιπλέον υποστηρίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούν ότι «εργάζεται υπέρ της Ρωσίας, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων , η οποία και θα επέτρεπε την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ».
Σ΄ αυτή την υπόθεση το δημοσίευμα εντάσσει και την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε πρόσφατα η Αθήνα.
«Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες είναι ενθουσιασμένοι. Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη “Μακεδονία” (σ.σ έτσι την αποκαλούν) σχετικά με τη συμφωνία δεν πέτυχε το σκοπό του και το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, οι ΗΠΑ θεωρούν τις πληροφορίες  για τον κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μια σπάνια νίκη κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τους NYT, οι Αμερικανοί πράκτορες την άνοιξη του 2018, εκτίμησαν ότι τα Σκόπια ήταν ένας πιθανός στόχος των Ρώσων. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα.
Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη. Ο Βλαντιμίρ Α. Χιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες
Η απειλή του Χιζόφ προκάλεσε την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει το δημοψήφισμα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εμφανίστηκαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας. Το ίδιο συνέβη και στο Facebook.
Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Σαββίδης βρίσκεται εδώ και χρόνια στο ραντάρ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία και καταλήγει:
«Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης ήταν πίσω από πληρωμές 300.000 με 350,000 ευρώ για μια εκστρατεία κατά της συμφωνίας. Αποδέκτες των χρημάτων εμφανίζονται πολιτικοί και εθνικιστικές οργανώσεις στην ΠΓΔΜ και οργανωμένοι οπαδοί της Βαρντάρ που έστησαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.»

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Helene Cooperκαι Eric Schmitt της αμερικάνικης εφημερίδας New York Times με θέμα «S. Spycraft and Stealthy Diplomacy Expose Russian Subversion in a Key Balkans Vote» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.