Από τον Τσεσμέ στη Σμύρνη
Φτάνοντας στον Τσεσμέ περνάμε από τον έλεγχο διαβατηρίων και κατευθυνόμαστε στο λεωφορείο που θα μας μεταφέρει στην Σμύρνη, μέσω ενός άριστου αυτοκινητόδρομου 85 χλμ. Στη διαδρομή δεξιά κι αριστερά βλέπουμε παλιά ελληνικά χωριά, δεδομένου ότι διασχίζουμε τη χερσόνησο της Ερυθραίας, στην οποία μεταξύ του 1920 και 1922 κατοικούσαν 81.000 Έλληνες ή ποσοστό 74%.
Το πρώτο χωριό που συναντούμε και σε απόσταση 6 χλμ από τον Τσεσμέ είναι το Όβατσικ (Ovacık) ή Βατζίκι. Είναι ένας οικισμός που οικίζεται πολύ γρήγορα λόγω της γειτνίασης με τον Τσεσμέ. Ο σημερινός πληθυσμός ανέρχεται σε 5970 κατοίκους.
Την εποχή του 1920 – 1922 σε αυτό το χωριό κατοικούσαν 1200 άτομα εκ των οποίων οι 900 ήσαν Έλληνες και οι 300 Τούρκοι
Οκτώ χιλιόμετρα από το Όβατσικ συναντούμε το παλιό ελληνικό χωριό Αλάτσατα ή Αλάτζατα (Alaçatı). με σημερινό πληθυσμό 9745 κατοίκους.
Τα Αλάτσατα είχαν στο παρελθόν σχεδόν αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922 όταν οι κάτοικοί της εκδιώχθηκαν από τον Τουρκικό στρατό.
Ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Από τα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά κέντρα των δυτικών μικρασιατικών παραλίων.
Το όνομα της πόλης διατυπωμένο στον πληθυντικό αριθμό θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αλς και άλας – άλατα» (δημ. αλάτι – αλάτια) που διατυπώθηκε ως Αλάτζατα.
Οι Αλατσατιανοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην πλειονότητά τους στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη, στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Aγρίνιο.
Ο πληθυσμός του το 1920 – 1922 ανερχόταν στις 10.000 κατοίκους (9.950 Έλληνες, 50 Τούρκους).
Αφήνοντας πίσω μας τα Αλάτσατα σε 52 περίπου χλμ βρίσκουμε διασταύρωση που οδηγεί σε δυο πολύ γνωστά ελληνοχώρια, το Γκιούλμπαξε και τα Ουρλά ή Βουρλά
To Γκιούλμπαξε (Gülbahçe) είναι ένα πανέμορφο παραλιακό χωριό κοντά στα Βουρλά που και αυτό αποτελεί χώρο εξοχικής κατοικίας των Σμυρνιών και για αυτό διευρύνεται συστηματικά. Σήμερα έχει 4.081 κατοίκους και την εποχή του 1920 – 1922 οι κάτοικοι του ήταν 2480 και μάλιστα αποκλειστικά Έλληνες.
Στα 38 χλμ από τη Σμύρνη και σχεδόν δίπλα στο Γκιούλμπαξε βρίσκονται τα Βουρλά ή Ουρλά (Urla).
Τα Βουρλά είναι γνωστά ως η πόλη δύο σημαντικών ατόμων των γραμμάτων. Ο ένας είναι ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης που γεννήθηκε σε αυτή και ό άλλος είναι ο Τούρκος μυθιστοριογράφος Necati Cumalı (γεννημένος στη Φλώρινα και επανεγκατεστημένος στα πλαίσια της ανταλλαγής του 1923 των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών), ο οποίος μεγάλωσε σε αυτήν. Επίσης, στα Βουρλά γεννήθηκε και η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Τα Βουρλά σήμερα έχουν 64.895 κατοίκους, ενώ την εποχή του 1920 – 1922 είχαν 31313 κατοίκους, (27.810 Έλληνες, 3.028 Τούρκους, 440 Εβραίους, 35 Αρμένιους).
Λίγο πριν από την πόλη τη Σμύρνης συναντάμε το Ναρλίμπαχτσε (Narlıbahçe), μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dokuz Eylul και στην συνέχεια το πολυκατάστημα İzmir Agora Mall. Σε ελάχιστα λεπτά και φτάνουμε στο κέντρο της Σμύρνης.
Συνεχίζεται….
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό για τη διαδρομή Τσεσμέ στη Σμύρνη