Στέλεχος της ΕΡΤ: Βαρύτατες καταγγελίες για την παραδιοίκηση στην κρατική τηλεόραση

0

Την τραγική κατάσταση στην ΕΡΤ περιγράφει σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος, Σπύρος Κρίμπαλης.
Στην επιστολή που εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία της σκληρής κριτικής που εξαπέλυσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο κ. Κρίμπαλης εξαπολύει μύδρους κάνοντας λόγο για «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη» που «λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή».
Ο κ. Κρίμπαλης κάνει λόγο για «στρατηγική ήττα» της ΕΡΤ και κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Ν. Παππά: «Μια ήττα που οφείλεται στο δικό σας στρατηγικό σχέδιο» αναφέρει και τον εγκαλεί για συναλλαγή με την ΠΟΣΠΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη «βασικό δόγμα της φατρίας» στην ΕΡΤ είναι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος».

Διαβάστε ολόκληρη την ανοικτή επιστολή προς τον υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνικών & Ενημέρωσης Νίκο Παππά:
«5/10/2018
Κύριε Υπουργέ,
Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η περιπετειώδης θητεία μου ως εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος της ΕΡΤ. Μια θητεία που σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της διοίκησης Κωστόπουλου-Λεοντή σε βάρος της επαγγελματικής και προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Στον αθέμιτο πόλεμο εναντίον μου χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα: θεσμικός αποκλεισμός, περικοπή αρμοδιοτήτων, συκοφαντικές επιθέσεις, δημοσιεύματα λάσπης, ανυπόστατες ΕΔΕ, εργασιακό bullying. Το μπαράζ επιθέσεων κορυφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο με την πρόωρη καταγγελία της σύμβασής μου με βάση την συκοφαντική εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου, κ. Βασίλη Κωστόπουλου, σε μια συνεδρίαση-παρωδία που εξέθεσε το ΔΣ της ΕΡΤ. Όπως γνωρίζετε, η σχετική απόφαση του ΔΣ ανεστάλη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κι έτσι επανήλθα στα καθήκοντά μου.
Ασφαλώς η περίπτωση μου δεν αποτελεί μια θλιβερή εξαίρεση αλλά μάλλον τον θλιβερό κανόνα. Μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος.
Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι. Αυτό το καταστροφικό σχέδιο υλοποιήθηκε σε τρία στάδια:
1. Απαξίωση των οργανικών δομών της εταιρείας και υποκατάστασή τους από πλήρως ελεγχόμενες επιτροπές.
2. Ψήφιση νέου οργανογράμματος με σωρεία ανορθολογικών και φωτογραφικών διατάξεων.
3. Τοποθέτηση ημετέρων στις θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων ενάντια σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.
Οι δημόσιες καταγγελίες δύο κορυφαίων στελεχών της ΕΡΤ, του πρώην γενικού διευθυντή τεχνολογίας, κ. Νίκου Μιχαλίτση, και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, κ. Γιώργου Θαλασσινού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Και οι δύο μιλούν για την εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, την ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, την γενικευμένη αναξιοκρατία, το καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, την άνευ όρων παράδοση στον «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» και την επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ «έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας».
Αυτή δυστυχώς είναι η «μεγάλη εικόνα» της εταιρείας. Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω τώρα και την «μικρή εικόνα» του προγράμματος, το οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω για σχεδόν 13 μήνες.
Γνωρίζετε ότι με ευθύνη της διοίκησης το νέο πρόγραμμα θα είναι ουσιαστικά το παλιό; Με εξαίρεση τις υπέροχες ξένες σειρές (True Detective, Big Little Lies, Peaky Blinders, Vis A Vis κ.α.) που εισηγήθηκα πέρσι τέτοιον καιρό, σχεδόν όλες οι άλλες εισηγήσεις μου για την αναβάθμιση του προγράμματος αγνοήθηκαν. Κατ’ εντολή της διοίκησης η διαβόητη επιτροπή προγράμματος υπό τον κ. Μπιρσίμ αρχικά και μετά υπό τον κ. Σιούλα, όχι μόνο μπλόκαρε τις αναθέσεις και τις ανανεώσεις αξιόλογων εκπομπών αλλά αντίθετα προωθούσε τα πάσης φύσεως ρουσφέτια χωρίς καμία λογική αξιολόγησης, στόχευσης ή προγραμματισμού. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας και της κραυγαλέας έλλειψης σχεδιασμού είναι ότι το φετινό budget του προγράμματος εξαντλήθηκε στη μέση της χρονιάς, δηλαδή τον περασμένο Μάιο!
Γνωρίζετε ότι η δυναμική επιστροφή της ΕΡΤ στην ελληνική μυθοπλασία δεν θα είναι και τόσο δυναμική; Από τις τρεις ελληνικές σειρές που διαφημίζει η «Ραδιοτηλεόραση» η μόνη που μπορεί να προγραμματιστεί μέσα στο 2018 είναι «Το πέταγμα του Κύκνου» που δεν είναι ακριβώς ελληνική ούτε ακριβώς σειρά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αγγλόφωνη κινηματογραφική ταινία του 2010 που συμμετέχουν κάποιοι Έλληνες ηθοποιοί σε δεύτερους και τρίτους ρόλους. Ο παραγωγός επεδίωξε να εκμεταλλευτεί τις κομμένες σκηνές που περίσσεψαν από το τελικό μοντάζ κι έτσι οχτώ χρόνια μετά το υλικό ξαναμοντάρεται για να γίνει μίνι σειρά τεσσάρων ή πέντε επεισοδίων αποκλειστικά για την ΕΡΤ, εφόσον κανένα άλλο κανάλι στον κόσμο δεν έδειξε ενδιαφέρον. Η δεύτερη επίσης μίνι σειρά «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το χρηματοδοτικό της πλάνο και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2019. Τέλος, «Η Ζωή εν τάφω», η μόνη ελληνική σειρά που γυρίζεται τώρα για λογαριασμό της ΕΡΤ, θα είναι έτοιμη για μετάδοση τον Ιανουάριο.
Γνωρίζετε ότι για αυτές τις καθυστερήσεις είχα ειδοποιήσει γραπτώς το ΔΣ από τις 14.6.2018; Τότε μάλιστα είχα αντιπροτείνει δύο σειρές μυθοπλασίας που θα μπορούσαν να είναι έτοιμες τον Οκτώβριο του 2018 και μάλιστα σχεδόν με τα ίδια χρήματα που θα ξοδευτούν μόνο για μια σειρά, την «Ζωή εν τάφω». Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σειρά, ύψους 1.200.000 ευρώ, πέρασε από το ΔΣ με μόνο δύο θετικές ψήφους (του κ. Λεοντή και του κ. Κωστόπουλου), με αρνητική δική μου εισήγηση και με υψηλότερο κόστος από αυτό που είχε προτείνει η επιτροπή προγράμματος και κοστολογίου.
Γνωρίζετε ότι εισηγητής της σειράς «Η Ζωή εν τάφω», όπως και όλων των σειρών μυθοπλασίας, είναι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Λεοντής, παρόλο που δεν έχει καμία εμπειρία στην παραγωγή μυθοπλασίας ή άλλου τηλεοπτικού περιεχομένου; Κατά δική του δήλωση, δεν έχει καν τηλεόραση σπίτι του. Αυτό εξηγεί ίσως και την εμμονή του ότι μυθοπλασία στην τηλεόραση σημαίνει αναγκαστικά μεταφορά κάποιου λογοτεχνικού έργου και δη προπολεμικού. Ο κ. Λεοντής, όπως και ο κ. Κωστόπουλος, αγνοούν πλήρως τις σύγχρονες εξελίξεις. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως το HBO και το NETFLIX παραμένουν άγνωστες λέξεις για αυτούς. Βέβαια για τις συγκεκριμένες επιλογές υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής προγράμματος. Έλα όμως που η εμπειρία των μελών της επιτροπής στην παραγωγή μυθοπλασίας είναι εξίσου μηδενική!
Γνωρίζετε ότι η εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ καρκινοβατεί; Οι σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες, σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθιστούν οποιοδήποτε απαιτητικό γύρισμα σχεδόν απαγορευτικό και την καταφυγή στη διαδικασία της μεικτής παραγωγής σχεδόν μονόδρομο. Αλλά ακόμα και εσωτερικές παραγωγές χαμηλών απαιτήσεων προσκρούουν συχνά στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Μόνο οι εκλεκτοί της φατρίας παίρνουν εκπομπές. Οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί και κάθονται αναγκαστικά στον «πάγκο».
Γνωρίζετε ότι το «σκάνδαλο Τούμπη» έχει και συνέχεια; Ο κ. Κωστόπουλος αρνείται να φέρει την πρόταση προς ανάκληση στο ΔΣ, παρόλο που τα δεσμευμένα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες άμεσες ανάγκες του προγράμματος. Παράλληλα, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα, κάθε πρόταση για πολιτιστικό μαγκαζίνο εσωτερικής ή μεικτής παραγωγής μπλοκάρεται προκειμένου να παραμείνει το studio της Κατεχάκη διαθέσιμο για το «Επί παντός» της κ. Τούμπη.
Γνωρίζετε ότι οι νέες σκανδαλώδεις τοποθετήσεις στη διεύθυνση προγράμματος έχουν παραλύσει κάθε δημιουργική πνοή; Η θέση του διευθυντή προγράμματος καλύφθηκε από μια υποψήφια χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και με σαφώς λιγότερα προσόντα έναντι άλλων υποψηφίων. Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψήφιους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεσαι στην ΠΟΣΠΕΡΤ.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκπομπές που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ αλλά μένουν πάνω από ένα χρόνο στο συρτάρι με εντολή της διοίκησης; Αυτές οι εκπομπές προγραμματίζονται δήθεν στην υβριδική τηλεόραση αλλά δεν παίζονται ποτέ. Πρόκειται για έναν «εύσχημο» τρόπο λογοκρισίας.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνδικαλιστές που κόβουν προγράμματα στον αέρα χωρίς να υποστούν κανέναν πειθαρχικό έλεγχο; Κάποιοι δε υπάλληλοι στο τμήμα τεχνικού ελέγχου κόβουν κατ’ εξακολούθηση προγράμματα για ασήμαντους «τεχνικούς» λόγους μόνο και μόνο για να σαμποτάρουν τη διεύθυνση προγράμματος.
Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία συνέπεια στον προγραμματισμό λόγω των συνεχών αλλαγών που επιβάλλει η γενική διεύθυνση ενημέρωσης και ο αρμόδιος εντεταλμένος κ. Ταλαμάγκας;
Η λίστα δεν έχει τέλος καθώς τα δομικά προβλήματα κάθε μέρα αυξάνονται και βαθαίνουν οδηγώντας τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην πλήρη απαξίωση. Οι τεράστιες, εντελώς δυσανάλογες της ανταποδοτικότητας, επενδύσεις στο αθλητικό πρόγραμμα και οι επικοινωνιακού χαρακτήρα καινοτομίες της υβριδικής τηλεόρασης δεν μπορούν να κουκουλώσουν την στρατηγική ήττα της ΕΡΤ. Μια ήττα που οφείλεται στο δικό σας στρατηγικό σχέδιο. Είχατε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και πρωτοπόρο ΕΡΤ σε μια συγκυρία μοναδικά ευνοϊκή. Με την ιδιωτική τηλεόραση σε πρωτοφανή κρίση ταυτότητας και περιεχομένου ακόμα και μικρές αλλά στοχευμένες κινήσεις της ΕΡΤ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα ανάτασης με γεωμετρική πρόοδο.
Αντ’ αυτού προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους» ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα. Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη.
Εύχομαι η ανάληψη των σχετικών αρμοδιοτήτων από τον υφυπουργό κ. Λευτέρη Κρέτσο να σημάνει την αναθεώρηση της στρατηγικής σας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σε ό,τι με αφορά θα τιμήσω μέχρι και την τελευταία μέρα την σύμβασή μου προσπαθώντας να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται.
Με εκτίμηση,
Σπύρος Κρίμπαλης
Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος ΕΡΤ
ΥΓ. Οι γνωστές ιστοσελίδες της φατρίας ας μην κάνουν τον κόπο να λασπολογήσουν. Αρκετά έχουν εκτεθεί.»

Share.

Comments are closed.