Βόμβα FAZ με απόρρητα έγγραφα: Οι δύο άγνωστες συναντήσεις Μαρίας Σπυράκη – Ζόραν Ζάεφ

0

Δύο μυστικά ραντεβού της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔΜαρίας Σπυράκη με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατόπιν σχετικής εντολής του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Συγκεκριμένα η έγκυρη γερμανική εφημερίδα FAZ κάνει αναφορά σε δυο συναντήσεις (η μια, όπως γράφει, ”μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας”) του Ζ. Ζάεφ με την Μ. Σπυράκη, ως ”απεσταλμένης” του Κ. Μητσοτάκη! Πρόκειται για εκτενή ανταπόκριση του Michael Martens από τα Σκόπια υπό τον τίτλο «Με το φόβο της Ρωσίας στην πλάτη» και με υπέρτιτλο «Μυστικά έγγραφα από τη ‘Μακεδόνια’». 
«Αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και ‘Μακεδονία’ προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά για το ονοματολογικό. Ο φόβος για ρωσικές παρεμβάσεις έπαιξε ρόλο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ποιος είναι ο Michael Martens
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Michael Martens ήταν ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί στις Βρυξέλλες πως δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά «πρέπει να κάνει θόρυβο για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ», ενώ μάλιστα επέμεινε στην αποκάλυψή του αυτή μετά και τη διάψευση του σχετικού ρεπορτάζ της FAZ από τη ΝΔ, επικαλούμενος δύο πηγές από το Βερολίνο, προκαλώντας τα σφοδρά πυρά της κυβέρνησης κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για «μικροπολιτική» πάνω στο μείζον εθνικό ζήτημα του «Μακεδονικού».

Στοιχεία από τα πρακτικά συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018
Στο σημερινό του ρεπορτάζ της FAZ που επικαλείται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018, καταγράφεται τόσο ο φόβος ανάμειξης τρίτων χωρών, με έμφαση στη Ρωσία, προκειμένου να μην επιλυθεί το ονοματολογικό, το οποίο θα μπορεί να ξεκλειδώσει την είσοδο της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και έντονο παρασκήνιο από την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανένδοτη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

«Η Ρωσία, η οποία θέλει να εμποδίσει οπωσδήποτε μία περαιτέρω διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αφότου η Αλβανία (2009) και το Μαυροβούνιο (2017) έγιναν ήδη μέλη της Συμμαχίας, παρά την αντίσταση της Μόσχας, ενισχύει την Ελλάδα ως προς αυτήν την στάση» αναφέρει η FAZ, ενώ καταγράφει και την αποστροφή του Υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, για την ανάγκη να πέσει το… φταίξιμο στην Ελλάδα εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία, προκειμένου να έχουν την εύνοια των τρίτων χωρών.
«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική η στάση που θα τηρήσουμε, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Είναι σημαντικό το πώς θα παίξουμε τα χαρτιά μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μη εποικοδομητικοί στα μάτια τρίτων κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ζάεφ και Ντιμιτρόφ φέρονται να συμφωνούν ωστόσο, πως το περιβάλλον είναι θετικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, δεδομένης της σταθερής πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση.
«Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.» Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».

Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε την Μ. Σπυράκη στον Ζ. Ζάεφ
Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Σε άλλο σημείο ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, αφού εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά πως «θα κυριαρχήσουν οι σκληρότερες απόψεις γύρω από τον σκληροπυρηνικό Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει δε πως είχε και μία δεύτερη συνάντηση με την έμπιστη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «του μετέφερε τα χαιρετίσματα του κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».

Οι συνομιλίες Ζάεφ – Τσίπρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FAZ, ο κ. Ζάεφ αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες από τη συνομιλία του με τον Τσίπρα. Όπως λέει, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στον Έλληνα τις απαιτήσεις των Σκοπίων: «Η θέση είναι: καμία αλλαγή συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του ονόματος του κράτους». Η συνομιλία κύλησε εποικοδομητικά, βάσει των περιγραφών του Ζάεφ: «Ο Τσίπρας με ρώτησε αν είμαι έτοιμος να φτάσω ως το τέλος. Του απάντησα ότι το momentum είναι θετικό, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Ο Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Οι ενέργειες παρεμπόδισης βλάπτουν την Ελλάδα». Όπως λέει ο Ζάεφ, ο Τσίπρας τον άκουσε προσεκτικά: «Του είπα τι θα γίνει, εάν το κόμμα VRMO – DPMNE επανέλθει στην εξουσία και απαιτήσει την ανάκληση της συνταγματικής αλλαγής; Σε τι σας εξυπηρετεί μία συνταγματική αλλαγή;» Παρακάλεσε – όπως λέει – τον Τσίπρα να σταθμίσει τη δυνατότητα μίας λύσης χωρίς συνταγματική αλλαγή στη Μακεδονία.

Ωστόσο, ο Τσίπρας του άφησε την εντύπωση ότι δεν αποδεχόταν μόνο αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά ήθελε και αυτό να ορίζεται σαφώς στο σύνταγμά της. «Ο Τσίπρας θα αποδεχόταν μία ονομασία με έναν γεωγραφικό, αλλά και με έναν χρονικό προσδιορισμό», είπε ο Ζάεφ, τονίζοντας την επιμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μαρία Σπυράκη: Λέγαμε τα ίδια μέσα και έξω
Από την πλευρά της η κ. Σπυράκη απαντά πως οι συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, έγιναν σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ΝΔ και η ίδια, όπως τονίζει, διατυπώνει τις ίδιες απόψεις και θέσεις στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να ανακαλύψει σε καμία περίπτωση διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών και ηγεσίας της ΝΔ.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του οικονομικού συντάκτη Michael Martens, της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitungμε τίτλο «Die Angst vor Russland im Nacken» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.