διαΝΕΟσις: Ποιους εμπιστεύονται και ποιους όχι οι Έλληνες;

0

«Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι και ανησυχίες μας, πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν η θρησκεία και η πίστη στη ζωή μας και ποιες είναι οι αξίες που θεωρούμε πιο σημαντικές;», αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες των Ελλήνων.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα, 10.00  12.00, στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017 σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις. Την ευθύνη του σχεδιασμού των ερωτηματολογίων και την επιμέλεια της έρευνας είχε καθηγητής Κοινωνιολογίας Σ. Κονιόρδιος, ενώ την διεξαγωγή της ανέλαβε η εταιρία Metron Analysis του Στράτου Φαναρά

Ο στόχος της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις.
Σύμφωνα με την έκθεσή του ο κ. Κονιόρδιου, «η Παγκόσμια Έρευνα Αξιών − World Values Survey (WVS) αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο από το 1981 ερευνητικό εγχείρημα με φορέα τη World Value Survey Association (WVSA) και ιδρυτικό πρόεδρο τον Καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν, Ronald Inglehart. Σχεδιάστηκε για να ελεγχθεί η υπόθεση ότι οι οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές μετασχηματίζουν τις βασικές αξίες και τα κίνητρα των πολιτών των σύγχρονων-βιομηχανοποιημένων κοινωνιών. Βασική επιδίωξη της έρευνας είναι η άντληση πληροφοριών αναφορικά με τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πληθυσμό μιας σειράς χωρών που εκτείνονται σε όλη την υδρόγειο. Αποτελεί επαναλαμβανόμενο εγχείρημα διότι οι αξίες, σε αντίθεση με τις στάσεις, καθώς συνδέονται με τη διαδικασία εγχάραξης κοινωνικών αντιλήψεων, της κοινωνικοποίησης που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια εγγράφονται βαθύτερα και συνήθως μεταβάλλονται αργόσυρτα. Αυτή η διάσταση καθορίζει και το χρονικό βάθος της επαναλαμβανόμενης αυτής έρευνας που είναι τα πέντε έτη”.

Ποιους εμπιστεύονται οι Έλληνες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εμπιστεύονται σε ποσοστό άνω του 50% μόνο 5 θεσμούς: πανεπιστήμια 82,4%, ένοπλες δυνάμεις 80,2%, αστυνομία 70,7%, εκκλησία 65,4% και δικαστήρια 59,1%. Μεταξύ 50% και 40% οι Έλληνες εμπιστεύονται τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς 49%, την Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 47,5%, τις εκλογές 44,6%, περιβαλλοντικές οργανώσεις 46,5%, γυναικείες οργανώσεις45,2% και δημοσίους υπαλλήλους 43,3%.

Θεσμοί που βρίσκονται κάτω του 15% είναι: Κοινοβούλιο 14,2% και Τηλεόραση 14,1%, Τύπος 13,4%, κυβέρνηση 12,9%, Παγκόσμια Τράπεζα 12,6%, Πολιτικά κόμματα 7,2%, και ΔΝΤ 6,2%

  • Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ
  • Διαβάστε την έκθεση παρουσίασης του κ. Κονιόρδιου ΕΔΩ
  • Διαβάστε την ανάλυση του Στράτου Φαναρά ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.